Samas gaat praten na bod Buhrmann

Het vijandige bod van Buhrmann, groothandel in kantoorartikelen, op de combinatie van Ahrend en Samas is gisteren met onbegrip ontvangen. Toch gaat bestuursvoorzitter H. de Mos van Samas in op de uitnodiging van Buhrmann voor een gesprek om aan te horen wat bestuursvoorzitter F. Koffrie te vertellen heeft. ,,Als iemand in Amsterdam Zuid-Oost in zijn eentje beslist wat het beste is voor Ahrend en Samas, dan vind ik dat knap'', zegt De Mos.

Koffrie had H. Koenders van Ahrend en De Mos van Samas uitgenodigd het bod – waarde rond de 1,3 miljard gulden – te bespreken. Koenders heeft nog geen besluit genomen of hij meegaat. Ahrend en Samas waren vorige maand overeengekomen te fuseren.

Koenders beschouwt het bod van Buhrmann als `agressief en onbetamelijk'. ,,Het bod is destabiliserend voor beide ondernemingen.'' De Mos werd dinsdagavond lgebeld. ,,Ik had de man al jaren niet meer zakelijk gesproken. Dit lijkt op een wild-west-tafereel over de rug van onze werknemers.''

Voorzitter H. Geerts van de centrale ondernemingsraad van Ahrend maakt zich zorgen over de plannen van Buhrmann om delen van Ahrend af te stoten. ,,Bij het samengaan met Samas zijn meerdere alternatieven besproken, waaronder Buhrmann. Dat werd toen door de directie als `oninteressant' afgedaan.''

De aandelen van Ahrend (plus 15 procent) en Samas (plus 29 procent) schoten gisteren omhoog en waren vanochtend onveranderd. Buhrmann herstelde vanochtend licht na het verlies van 8 procent gisteren.

OPKOPERSPREMIE pagina 19