Recordwinst Shell bekoort beleggers niet

De bedrijven die vandaag derdekwartaalcijfers bekendmaakten kregen sterk verschillende reacties op hun resultaten. Van der Moolen boekte een keurige koersstijging, Koninklijke Olie moest stevig inleveren.

Een van de grootste ondernemingen op de Amsterdamse beurs, Koninklijke Olie (Shell), maakte vanochtend resultaten over het derde kwartaal bekend. De winst ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is met 80 procent gestegen. De koers van de oliemaatschappij viel desondanks met 3,6 procent terug naar 68 euro rond. Dat is een forse tik voor het normaal redelijk stabiele fonds.

Volgens Geert Jan Hoppers, analist bij zakenbank Stroeve, wordt de terugval veroorzaakt door twee factoren. ,,Ten eerste zijn de cijfers aan de lage kant van de verwachtingen uitgekomen. Ten tweede, en dat is waarschijnlijk veel belangrijker, heeft Shell vanochtende de verwachting uitgesproken dat de olieprijs binnenkort gaat dalen, nu met de hogere productie de voorraden weer kunnen oplopen.'' Dit zal de omzet van Shell negatief beïnvloeden, en het zet ook de winstgevendheid onder druk.

Hoppers gaat er vanuit dat 2000 een absoluut topjaar voor Shell zal worden, maar wijst erop dat het huidige winstniveau bij een lagere olieprijs niet te handhaven is. Hij toont zich wel ingenomen met de herstructurering die Shell is begonnen.

De oliemaatschappij was vanochtend de grootste daler op het Damrak. Om 12.30 uur stond de index op 685,25 punten, een winstje van nog geen tiende procent.

De technologiesector deed het beter dan de op basis van de lagere Amerikaanse hightech-beurs Nasdaq mocht worden verwacht. Ondanks het bericht van de Amerikaanse chipgigant Intel, die betere cijfers voor het vierde kwartaal voorspelde, moest chipmachinefabrikant ASM Lithography een stap terug doen. Het aandeel verloor 0,9 procent op 31,90 euro. Philips en Getronics daarentegen klommen: de elektronicafabrikant met ruim één procent naar 47,65 euro, de automatiseerder met 0,1 procent naar 13,13 euro.

De telecombedrijven hadden vanochtend te kampen met een winstwaarschuwing die de Amerikaanse telecomgigant Worldcom gisteren de wereld instuurde. KPN wist zich nog redelijk staande te houden. Na een aanvankelijk verlies noteerde het fondse vroeg in de middag 0,4 procent hoger op 22,94 euro. Versatel daalde 3,9 procent naar 23,30 euro.

Onder de Midkapfondsen was hoekmansbedrijf Van der Moolen een positieve uitschieter. Van der Moolen zag een winstsprong van 89 procent beloond met een koersstijging van 4,1 procent op 97 euro. Over het gehele jaar verwacht het bedrijf een winst per aandeel van meer dan 10 euro, zo zei bestuursvoorzitter Böttcher vanochtend bij de presentatie van de cijfers. Verder maakte hij bekend dat de Vereniging van Hoeklieden aan een plan werkt om de rol van de hoekmannen op Euronext Amsterdam te behouden.