Protest musici tegen bezuining bij opera's Berlijn

Vierenveertig zangers en dirigenten uit de internationale opera- en muziekwereld hebben gisteren in een open brief aan het Berlijnse stadsbestuur geprotesteerd tegen de voorgenomen bezuinigingen op de Berlijnse opera's, die na de hereniging van de stad te duur zouden zijn.

Onder de handtekeningen is ook die van Daniel Barenboim, de artistiek directeur van de Deutsche Staatsoper in het voormalige Oost-Berlijn, rond wie in het bezuinigingsdebat een sfeer van antisemitisme is ontstaan. De Deutsche Staatsoper zou moeten gaan samenwerken met de Deutsche Oper in het westelijk stadsdeel, ook zouden er musici worden ontslagen.

Onder de briefschrijvers zijn de zangers Placido Domingo en Dietrich Fischer-Dieskau, de dirigenten Zubin Metha, Bernard Haitink, Pierre Boulez en Sir Simon Rattle, de toekomstige chef van de Berliner Philharmoniker, de violist Pinchas Zuckerman, de pianist Maurizio Pollini en de regisseurs Peter Greenaway en Patrice Chéreau.