POPDANS-ICOON

Naam: Penny de Jager (50)

Danseres, choreografe, zangeres

,,Na mijn opleiding aan de Scapino Balletacademie, werd ik na audities zowel bij het Nederlands Dans Theater als Het Nationale Ballet aangenomen. Ik koos voor Het Nationale Ballet. Ik trad bij toeval op in een televisieprogramma en vond het een geweldige wereld. Alles mocht wat in het klassieke ballet niet mocht: losse haren, nagellak, veel make-up. Door het succes van het optreden moest ik een keuze maken, lastig, maar uiteindelijk koos ik voor tv. En toen kwam Toppop.

,,Ik werd als het ware de uitvinder van de videoclip doordat ik de choreografie, de kleding en het dansen allemaal zelf deed. Het sloeg in als een bom. Van lieverlee werd ik het icoon van de popdans. De basis van mijn werk was altijd wel de klassieke danstechniek, daar lag mijn bron. Ik richtte het Penny de Jager Ballet op en een showdansschool, die ik tien jaar geleden aan Endemol heb overgedaan omdat ik steeds meer een soort directrice werd.

,,Nu studeer ik klassieke zang. En dans nog steeds al is het voor de spiegel thuis. Dansen zit nu eenmaal in mijn lijf, ik ben dans, ik kan niet anders. Gelukkig merk ik niet zoveel van een ouder wordend lichaam. Ik vind het geweldig wat er nu aan popdans op televisie te zien is. Van dat breakdancen valt je mond toch open? Dat is grandioos. Een popzangeres als Britney Spears kan echt goed dansen, reken maar dat die getraind is. Niet klassiek maar toch.

,,Ik woon gedeeltelijk op Bali en ben nu aan het onderzoeken hoe ik de Balinese dans kan integreren in mijn eigen werk. Choreografieën maken voor groepen, dat zal ik altijd blijven doen.''