Opkoperspremie Buhrmann kan fusieduo breken

De posities op de markt voor kantoorartikelen worden ingenomen. Ahrend met Samas? Concurrent Buhrmann wil hen opkopen.

Ze moesten toch wat, Ahrend en Samas. Maar nu krijgen zij meer dan waarop zij hadden gerekend.

Buhrmann, marktleider in de verkoop van kantoorartikelen in de VS, wil die positie ook in Europa verkrijgen. En als het niet goedschiks kan, dan maar wat hardhandiger. Bestuursvoorzitter F. Koffrie van Buhrmann kondigde gisteren een bod aan op Ahrend en Samas, die vier weken geleden juist zelf besloten te gaan fuseren.

Officieel heet het bod nog een voornemen, maar dat zijn louter de formeel-juridische bewoordingen die de fusieregels dicteren. Eerst zijn er zeven dagen waarin de partijen mogen overleggen, al is dat niet verplicht.

Buhrmanns bod en de fusie van Ahrend en Samas spelen zich af tegen de achtergrond van drieste transatlantische krachtenbundeling onder de verkopers van kantoorartikelen. Buhrmann (bijna 20.000 medewerkers, ruim 12 miljard gulden omzet) heeft zich vorig jaar ontpopt als katalysator, een slokop, onder meer van de Amerikaanse distributeur Corporate Express. Dankzij deze overname is Buhrmann Amerikaans marktleider geworden met een aandeel van een procent of acht. Na een geslaagd dubbel bod wordt dat 3,5 à 4 procent in Europa, met een toppositie in Nederland en Duitsland en een betere positie in het Verenigd Koninkrijk.

De voordelen van marktleiderschap, zoals meer inkoopmacht tegenover leveranciers en een bredere basis voor investeringen in internet-diensten, wil Buhrmann ook in Europa oogsten. Het concern rekent door overname van de Ahrend-Samascombinatie op extra inkomsten en kostenbesparingen van 50 tot 60 miljoen gulden.

Ongeveer de helft daarvan verwachten de fusiepartners Ahrend en Samas zelf ook, maar Buhrmann kan er een schepje bovenop doen. ,,Ahrend en Samas gaan uit van de sluiting van één hoofdkantoor, wij van twee.''

Tegen de overrompelende overnamestrategie van Buhrmann kunnen Ahrend (2.100 werknemers, 1 miljard gulden omzet) en Samas (5.300 werknemers, 2 miljard gulden omzet) weinig concreets stellen. Zij fuseren juist om meer financiële slagkracht te krijgen voor Europese groei en om bij internationale professionele beleggers in de gratie te komen.

Buhrmann geeft als indicatie van het bod een premie van 50 procent bovenop de beurskoersen van Samas en Ahrend op 3 oktober, de dag voordat de twee hun fusieplannen ontvouwden. Voorafgaande aan het bod van Buhrmann gisteren kwam dat neer op een premie van 35 à 40 procent op de Ahrend-aandelen en 65 procent op Samas-aandelen.

Samas en Ahrend zeggen formeel zich te beraden, maar hun toplieden zijn duidelijk in hun afwijzing. De meeste grootaandeelhouders van Samas reageren echter enthousiast. Gisteren liet vermogensbeheerder F. van Beuningen, die via het Darlin beleggingsfonds 5 procent van de aandelen van Samas beheert, weten dat de helft van de Samas-beleggers het bod positief beoordeelt.

Rationalisatie van de samenklonteringen op de Europese markt voor kantoorartikelen gaat hand in hand met emotie. Buhrmann wil de productie van kantoormeubels door Samas en Ahrend afstoten. Gezien het hoge marktaandeel in dit segment van de twee verwacht Koffrie twee kopers te moeten zoeken.

Hij deed gisteren ook de noodzakelijk verzoenende uitspraken: geen gedwongen ontslagen; zij hebben goede managers; en misschien is er wel een stoel voor bestuursvoorzitter H. de Mos van Samas. Directeur H. Koenders van Ahrend gaat met pensioen.

Buhrmann danst al meer dan een decennium om Ahrend heen. Tien jaar geleden weerstond directeur Koenders een sluipende overname van het toenmalige conglomeraat Buhrmann-Tetterode. Zijn dubbele juridische beschermingswal tegen onwelgevallige opkopers werkte toen.

Het is de vraag of dat nu weer het geval is. Koffrie maakte gisteren duidelijk de fouten van zijn voorganger niet te willen herhalen. Nu geen sluipoverval, maar een openbaar bod met een ferme premie voor de beleggers. De dominante aandeelhouders van Ahrend én Samas zijn professionele beleggers, zoals financier HAL (Ahrend), die zulke overnamepremies niet zomaar kunnen negeren.

    • Menno Tamminga