Numico heeft genoeg van lawaaimaker Matthias Rath

Numico poogt via een kort geding een einde te maken aan de campagne die de producent van vitaminepillen Rath tegen het bedrijf voert.

. Advocaat H. Mulder van de Almelose handelaar in voedingssupplementen Matthias Rath vind het een typisch voorbeeld van de boodschapper die op het slechte nieuws afgerekend wordt. ,,Dr. Rath maakt dingen openbaar die stinken, en dat is nou eenmaal geen lekkere geur. Maar het Nederlandse volk moet dr. Rath dankbaar zijn voor zijn moed om aan de bel te trekken.''

Nadat Rath een campgane voerde via internet, een huis-aan-huisfolder en paginagrote advertenties in dagbladen spande Numico, het vroegere Nutricia, een kort geding aan tegen Rath dat gisteren diende. Het in Florida gevestigde Rexall-Sundown, dat recent voor 4,2 miljard gulden door het Zoetermeerse Numico werd overgenomen, zou volgens Rath ,,vergeven zijn van onsmakelijke en corrupte personen met criminele achtergronden die banden hebben met de georganiseerde misdaad''.

Numico zag Raths aantijgingen via het internet eerst aan, maar toen Rath twee weken geleden een huis-aan-huis-folder verspreidde in Nederland, Duitsland, Engeland en de Verenigde Staten werd het Numico teveel. Daarnaast reageerden beleggers negatief op het nieuws dat Rexall-topman Damon DeSantis (volgens Rath de erfgenaam van een maffiose familie) in Numico's raad van bestuur wordt opgenomen.

Numico vroeg daarom de rechter Rath te verbieden nog meer laster te verspreiden. Ook zou Rath een folder moeten uitgeven waarop naast zijn pasfoto een rectificerende tekst zou moeten staan. Daarnaast wil Numico dat Rath de beschuldigende taal (`Maffia infiltreert in gezondheidsbusiness!') van zijn website health-through-integrity.org (,,die naam alleen al is een eersteklas gotspe'', vindt Numico's advocaat T. Huydecoper) verwijdert. Rechtbankpresident H. Inden liet doorschemeren dat hij, zelfs al zou hij dat willen, niet de hele site kan verbieden. Delen daarvan zijn voor het buitenland bestemd, en worden vanuit Amerika op het net gezet. Werknemers van Raths bedrijf in Almelo verklaarden vanochtend Raths commentaar op de rechtszaak op een van zijn sites te zullen plaatsen.

Raths advocaat H. Mulder koos voor dezelfde strategie als Rath en probeerde te bewijzen dat Rexalls werknemers vuile handen hebben. Oud-topman Carl DeSantis was volgens Rath hoofd van een maffiafamilie (iemand had wel eens de uitspraak `capo di capi' over hem gehoord) en werknemer Peter Perri is volgens Rath toen hij achttien was veroordeeld wegens mishandeling. Numico spreekt de veroordeling van de nu zestigjarige Perri tegen.

Raths verwijzingen naar de FBI maken duidelijk hoe hij zijn aanval opbouwt: Rath had zelf een klacht ingediend bij de FBI, die overigens afgewezen werd, en refereert daar nu aan als zou er FBI-onderzoek gaande zijn. De raadsman van Rath denkt dat er voldoende bewijs is: ,,Als je de stukken goed leest kun je niet anders concluderen dan dat er iets mis is''. Numico-woordvoerder K. de Jong vond de verdediging van Rath ,,slechter dan verwacht''. ,,Ik had gedacht dat Rath wel met iets beters zou komen.'' Numico zegt – tevergeefs – verscheidende malen contact met Rath gezocht te hebben.

Waarom Rath, die zelf niet op de zitting verscheen, zo fel van leer trekt tegen Rexall-Sundown is volgens Numico-advocaat Huydecoper niet moeilijk te bedenken: Numico en Rath zijn directe concurrenten op de markt van vitaminesupplementen. Bovendien, zo suggereert Huydecoper, is Rath wraakzuchtig, want zijn carrière als consulent voor Rexall in Amerika eindigde na twee jaar met een arbeidsconflict. Huydecoper: ,,Rath zit vol met rancune en heeft een ongelooflijk gebrek aan normbesef.'' Rath, die zijn Amerikaanse advocaten voor dit kort geding over had laten komen, is in de Verenigde Staten nog steeds gewikkeld in een juridisch steekspel met Rexall.

Vorige maand werd Rath door de Reclame Code Commissie op de vingers getikt vanwege `misleidende' reclame in het huis-aan-huis verspreidde periodiek Gezondheid in uw eigen hand voor zijn `medicijnen' tegen hart- en vaatziekten. Raths pillen zouden hartinfarcten en kanker kunnen genezen. De Nederlandse Hartstichting spreekt dit tegen.

Volgens Numico zetelt Raths hoofdkantoor in Almelo, omdat het zo plezierig dicht bij de Duitse grens ligt. Op deze manier zou Rath zijn in Duitsland niet als medicijnen goedgekeurde pillen op de markt kunnen brengen. De Almelose eerste divisie-club Heracles heeft in Rath een hoofdsponsor gevonden.

Raths werknemers beantwoorden geen telefoontjes en de woordvoerders willen niet meer kwijt dan dat ze niets kwijt willen. Na de rechtzaak staan Rath-werknemers journalisten op te wachten om grote mappen met `bewijsmateriaal van de FBI' aan te bieden.

Uitspraak volgt op 15 november.

    • Freek Staps