NMa kijkt naar veiling frequenties

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) stelt een voorlopig onderzoek in naar afspraken die telecombedrijven Versatel en Telfort mogelijk hebben gemaakt tijdens de veiling van telecomvergunningen (UMTS).

Beide telecombedrijven ontkennen dat er afspraken zijn gemaakt tijdens de veiling die deze zomer door de Nederlandse regering werd gehouden, maar zij beamen dat ze elkaar gesproken hebben op de ochtend dat de veiling begon (6 juli). Tijdens dat gesprek is de UMTS-veiling ter sprake gekomen, naast een aantal andere onderwerpen.

De Tweede Kamer heeft geschokt gereageerd. ,,Dit is ontluisterend'', zegt CDA-Kamerlid C. Eurlings. ,,Een van de essentiële randvoorwaarden van een veiling is dat bieders op geen enkele manier met elkaar in contact mogen komen.'' Het CDA en de PvdA willen dat staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) nader uitlegt hoe dit heeft kunnen gebeuren.

De Kamer wil zelf een extern onderzoek laten doen naar de opzet en het turbulente verloop van de veiling. De vermeende afspraken tussen Versatel en Telfort worden ook in dat onderzoek meegenomen, aldus Kamerlid Eurlings.

Gisteren hield het ministerie van Verkeer en Waterstaat een hoorzitting over de bezwaren die Versatel eerder dit jaar heeft ingediend tegen het houden van de UMTS-veiling. De rechter bepaalde vorige maand dat het ministerie deze bezwaren alsnog in behandeling moest nemen. De andere deelnemers aan de UMTS-veiling (KPN, Libertel, Ben, Dutchtone, Telfort) betoogden gisteren dat het ministerie de bezwaren van Versatel naast zich neer moet leggen. Als de bezwaren al gehonoreerd worden, mag dat geen consequenties hebben voor de vergunningen die zij hebben verworven, aldus de advocaten van de telecombedrijven.

Tijdens de hoorzitting zei Telfort tijdens de veiling te zijn benaderd door Versatel. Telfort beweert dat Versatel op de bewuste ochtend impliciet aanbood zich terug te trekken uit de veiling in ruil voor toegang tot het mobiele telefonienetwerk van Telfort. Versatel ontkent zo'n aanbod te hebben gedaan. De veiling eindigde na twaalf dagen nadat Versatel van Telfort een `dreigbrief' had ontvangen. Volgens Telfort deed Versatel alleen maar aan de veiling mee om concessies af te dwingen.