Moskou worstelt met tycoons

Procureur-generaal Vasili Kolmogorov heeft gisteren de zakenmagnaten Boris Berezovski en Vladimir Goesinski ontboden voor ondervraging op 13 november. Kolmogorov dreigt met aanhouding en vervolging van het duo, dat zich in het buitenland bevindt. Rusland zal desnoods een internationaal opsporingsbevel uitvaardigen via Interpol, aldus Kolmogorov.

Goesinski wordt gezocht voor een fraudezaak rond zijn media-imperium Media-Most, terwijl Berezovski wordt verdacht van betrokkenheid bij het wegsluizen van bijna 600 miljoen dollar van vliegmaatschappij Aeroflot. Die zaken staan los van elkaar, maar beide verdachten maken deel uit van het kleine groepje zogenoemde `oligarchen', die een groot deel van Ruslands natuurlijke hulpbronnen bezitten, alsmede fabrieken, banken en media. Beiden gelden bovendien als tegenstanders van president Poetin.

Goesinski, die in juni al drie dagen werd gedetineerd, is eigenaar van Media-Most, waarvan tv-zender NTV het vlaggenschip is. Goesinski steunde in 1996 de herverkiezing van Boris Jeltsin, maar raakte daarna in onmin met het Kremlin. Zijn aanhouding leidde tot een storm van protest.

Berezovski controleerde tot voor kort 49 procent van de oude staatszender ORT. Het Kremlin wil dat aandeel terug. De raadslieden van beide oligarchen noemden de dreigende vervolging gisteren chantage.

Het Russische OM kondigt zoiets in de regel niet van tevoren aan. Kranten speculeren daarom dat het een wapen is om de oligarchen een het Kremlin welgevallige deal af te dwingen.