MOOIE JURKEN

Naam: Corrie van Hugten (56)

Dansleraar rolstoeldansen

,,Toen ik vijftien was ging ik stijldansen op de school van mijn oom. Al snel was ik elke avond aan het dansen en assisteerde ik mijn oom. Ik werd hoofd van een kleuterschool, maar in 1975 werd ik ziek en bleek ik een aandoening te hebben aan mijn zenuwstelsel waardoor ik niet meer kon staan, laat staan dansen. En dan zit je in je aangepaste woning in zo'n rolstoel, dat rotding, tot vervelens toe te breien! Vreselijk.

,,Tot een collega-dansleraar in Engeland had gezien hoe mensen in een rolstoel dansten. Eindelijk kon ik weer op muziek over de dansvloer zweven. Die rolstoel bleek geen hindernis meer om leuke dingen te doen. Het rolstoeldansen heeft me toen heel erg geholpen te accepteren dat ik niet meer kon lopen. Samen met een fysiotherapeute en een aantal anderen heb ik in die tijd het rolstoeldansen in Nederland opgezet. Inmiddels zijn er in Nederland 3.500 gehandicapten, verdeeld over 136 verenigingen. Er zijn Wereldkampioenschappen en in de toekomst nemen we deel aan de Paralympics. Langzamerhand is het rolstoeldansen een volwaardige tak binnen de stijldanswereld. We nemen wel wat meer ruimte in beslag maar ook wij dansen in onze mooie jurken onder de kroonluchters.

,,Ik mis m'n voeten niet omdat ik ook in een rolstoel het `echte' dansgevoel heb. Samen met een andere rolstoeler of met een staande partner. Bewegingen van een tango of een cha-cha-cha vertaal je bijvoorbeeld in draaien, kiepen of remmen. Ik dans zelf niet mee in wedstrijden omdat ik in veel organisatiecomités zit, maar dansen is net als toen ik vijftien was m'n lust en m'n leven.''

    • Ingrid van Frankenhuyzen
    • Maurice Boyer Tekst