Mobiel bordeel omzeilt verbod

Na de afschaffing van het bordeelverbod weren gemeenten op andere wijze sekshuizen. Een Groningse exploitant omzeilt dit met een rijdend bordeel.

Al twee jaar rijdt de Winschoter A. Klompmaker met zijn `bordeel op wielen' langs snelwegen van het noorden. In Groningen en Drenthe parkeert hij zijn acht meter lange camper meestal op een parkeerplaats langs de snelweg of bij een wegrestaurant. In het mobiele minibordeel kunnen klanten terecht die ook op de weg zijn. Via hun mobieltje maken ze een afspraak met een van de prostituées van de bordeel- annex caféhouder. Vooral vertegenwoordigers en vrachtwagenchauffeurs maken veel gebruik van het rijdend bordeel, zegt Klompmaker. Hij zegt de afgelopen jaren een tevreden cliëntèle te hebben opgebouwd. Deze week staat zijn camper even stil wegens gebrek aan arbeidskrachten, maar normaal gesproken is zijn luxe camper — douche, toilet en keuken zijn aan boord — dagelijks van elf uur 's morgens tot een uur of negen 's avonds onderweg.

Groot was Klompmakers verbazing toen hij via de media hoorde dat de gemeente Winschoten een eind wil maken aan zijn nering. Een gemeentewoordvoerster laat weten dat het onlangs aangescherpte prostitutiebeleid geen ruimte laat voor een rijdend bordeel. De gemeente Winschoten hanteert een `sterfhuisconstructie': de drie prostitutiebedrijven mogen blijven, maar nieuwe seksinrichtingen worden niet getolereerd. Die passen niet in een woonstraat, zo staat in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) omschreven. ,,Mogelijke overlast en uitstraling'' staan dit niet toe. Op termijn mag Winschoten één bordeel overhouden. Dat is genoeg gezien de grootte van het grondgebied, vindt de gemeente. Daarom zullen maatregelen worden getroffen om het rijdende bordeel aan te pakken. ,,Hoe? Daarover zijn we in overleg met de politie. Eerst krijgt de eigenaar een waarschuwing. Daarna nemen we strafrechtelijke maatregelen'', aldus de woordvoerster.

Klompmaker zegt er geen minuut wakker van te liggen. Hij verklaart niet onder het bordeelverbod te vallen, omdat hij niet op een vaste plek staat. Bovendien zegt hij dat niemand kan bewijzen dat hij geen `gewone' toerist is die op doorreis is met zijn vriendin. ,,Wat kan de politie doen? Ze kunnen naar mijn legitimatiebewijs vragen of mijn rijbewijs.'' En als Winschoten het hem toch lastig maakt, rijdt hij toch gewoon naar de aangrenzende gemeentes Pekela en Scheemda?

Maar de gemeente denkt daar anders over. ,,Het is voor ons een gewone seksinrichting die onder de APV valt. Een seksinrichting is een voor het publiek toegankelijke, besloten ruimte waar seksuele handelingen worden verricht met een ander tegen vergoeding. De sekscamper valt daar onder. En het is verboden die te exploiteren zonder vergunning. Klompmaker is hier gevestigd en heeft geen vergunning.''

Klompmaker op zijn beurt vertelt dat hij zes jaar geleden bij de politie informeerde of was toegestaan dat hij een camper ging inrichten als bordeel. Klompmaker: ,,Geen probleem, verzekerde men mij. Als maar niet te zien was dat het om een bordeel ging. Rode lampjes of vlaggetjes waren verboden en de dames mochten niet rond de auto hangen. Daar heb ik me keurig aan gehouden.'' Vaak parkeert hij zijn kampeerauto bij een wegrestaurant, waar de auto een paar uur staat. Terwijl de klant ,,lekker bezig'' is, zoals hij omschrijft, drinkt Klompmaker een kop koffie in het restaurant. Met een van de ,,meisjes'', want er kan maar één klant tegelijk de camper in. ,,Iedereen kent me al en maakt er geen probleem van. Ze hebben ook geen last van ons.'' Klompmaker zit twintig jaar ,,in het sekswereldje''. Acht jaar geleden had hij een bordeel in zijn woonplaats, dat hij twee jaar geleden verkocht. ,,Ik word ouder en ik wilde de sekscamper er als hobby bij doen.'' Een paar maanden geleden stond hij een half jaar in Zwitserland. ,,Ik logeerde in een duur hotel en had twee Hollandse meiden bij me. Ik zette een advertentie in de plaatselijke krant met een 06-nummer. Die mobieltjes zijn voor mij een uitkomst.'' Een voordeel van zijn rijdend bordeel is de laagdrempeligheid, verzekert hij. ,,Vaak moeten mannen zich moed indrinken voor ze een bordeel binnengaan. Drempelvrees, snap je wel? Ja, tachtig procent heeft er last van. Hoef je hier niet te hebben. Binnen tien à vijftien minuten ben je klaar en kruip je weer achter het stuur.''

    • Karin de Mik