MET JE HANDEN

Naam: Priscilla Scipio (32)

Consultant softwarebedrijf en Hawaiiaans en Tahitiaans danser

,,Ik was een jaar of vier toen ik voor het eerst les kreeg van mijn tante in Hawaiiaanse en Tahitiaanse dansen. Later heb ik ook wel jazzballet en klassiek ballet gedaan, maar de sierlijkheid, de vrolijkheid en het ritmische van de Polynesische dansen pasten meer bij mij.

,,Toen ik achttien was verdiepte ik me meer in de Polynesische cultuur, ging met vakantie naar Hawaii en leerde van een kuma hula (dansleraar) de basistechnieken, want onze stijl was toch te Indisch. Bij de oude authentieke Hawaiiaanse Hula zijn naast je heupen, benen en knieën vooral je handen heel belangrijk, omdat ze een verhaal moeten uitbeelden. De dansen uit Tahiti zijn veel swingender. In de tijd van Elvis Presley en de film Blue Hawaii ontstond ook de moderne Hula.

,,In Nederland zijn er zo'n 15 groepen, maar er zijn maar een paar danseressen die meedoen aan wedstrijden op Hawaii. Als ik er ben, doe ik altijd mee aan zo'n evenement. Met Vides Tamaëla die de muziek verzorgt, hebben we in 1990 de groep Maeva opgericht. Ik geef ook les en dan klagen de danseressen altijd over de conditie die je ervoor nodig hebt.

,,In het dagelijks leven ben ik een echte carrièrevrouw in een mannenwereld, maar door het dansen word ik een ander persoon. Ik ga helemaal op in de muziek en op het podium zit ik helemaal `in' de sierlijkheid van de dans.

,,Vorig jaar kreeg ik een ski-ongeluk en dan merk je pas wat er wegvalt. Maar net als in de Indische cultuur zijn in de Polynesische cultuur twee zaken belangrijk: eten en muziek. Dan hou je het wel vol tot je weer kunt dansen.''