Libanon door VN gewaarschuwd

Libanon riskeert hernieuwd conflict als het niet meer regeringstroepen en overheidspersoneel naar het grensgebied met Israël stuurt ter vervanging van de fundamentalistisch-islamitische beweging Hezbollah, die er nu de facto de macht uitoefent. Dat heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, gisteren onderstreept. Annan zei dat het nu tijd is de uit 1978 VN-resolutie helemaal uit te voeren die terugtrekking van het Israëlische leger uit Libanon en herstel van het regeringsgezag in het gebied eist. Israël trok eind mei zijn troepen terug, maar de Libanese regering heeft vooralsnog werkeloos toegekeken. Beiroet zegt niet te willen dienen als Israëls grenswacht in afwezigheid van een vredesverdrag tussen Libanon, Israël en Syrië, dat een doorslaggevende invloed in Libanon heeft. Diplomaten hebben gesugggereerd dat de VN kunnen overwegen hun vredesmacht in Zuid-Libanon te verkleinen om de druk op de regering in Beiroet te verzwaren.