LATER OP SCHOOL

Naam: Jente Slebioda (11)

Leerling van de Vooropleiding Nationale Balletacademie

Amsterdam

,,Toen ik geloof ik drie was zag ik een balletvoorstelling. Ik vond de tutu's heel mooi en wilde ook op spitzen dansen. Ik ging meteen op les en de balletjuf zei toen ik negen was: `Waarom ga je geen auditie doen op de Nationale Balletacademie?' Ik was heel verbaasd dat ik aangenomen werd.

,,Ik moest uit Silvolde in de Achterhoek weg en werd geplaatst in een gastgezin. Dat was wel wennen ja, allemaal nieuwe kinderen, een nieuwe school én een gastgezin. In het begin had ik wel heimwee maar nu niet meer. Ik blijf ook wel eens bij een vriendinnetje slapen.

,,Ik zit op basisschool Olympia en na school krijgen we ongeveer twee uur per dag les in klassiek, modern en folklore. Klassiek vind ik het leukst. Ik weet niet waarom. Het is gewoon leuk. Dansen geeft je lichaam een lekker gevoel. De plié vind ik de lekkerste beweging. Soms ben ik wel heel erg moe want dan moeten we extra repeteren. Maar ik heb het er wel voor over.

,,Met Het Nationale Ballet ga ik binnenkort optreden als Clara in de Notenkraker. Dat vind ik hartstikke leuk want ik mag helemaal alleen op het podium van het Muziektheater staan. In de schijnwerpers. En dan mag ik 's ochtends later op school komen.

,,Ik heb steeds een goed rapport, maar ik wil niet opscheppen hoor. We krijgen cijfers voor muzikaliteit, werkhouding en of je alles begrijpt. Als je door wilt gaan moet je minimaal havo hebben. Ze zijn dus wel een beetje streng. Er vallen meisjes af omdat ze het te zwaar vinden. Als het mij niet lukt, wil ik zangeres worden.''

    • Ingrid van Frankenhuyzen
    • Maurice Boyer Tekst