Lagere winst en splitsing WorldCom

Het Amerikaanse telecomconcern MCI WorldCom heeft gisteren een winstwaarschuwing gegeven omdat de inkomsten uit interlokale telefonie sneller teruglopen dan verwacht. De koers op de Amerikaanse beurs Nasdaq daalde daarop ongeveer met 20 procent tot het laagste niveau in twee jaar.

Een jaar geleden schreef topman Bernard Ebbers van het bedrijf nog historie door een bod van 300 miljard gulden uit te brengen op branchegenoot Sprint. Dat was destijds het grootste overnamebod ooit, maar werd daarna overtroffen door de overname van Mannesmann door Vodafone (mobiele telefonie) voor meer dan 400 miljard gulden. De voorgenomen overname van Sprint werd bovendien deze zomer afgeblazen na verzet door de Europese en Amerikaanse mededingingsautoriteiten.

WorldCom kondigde gisteren aan dat het van de interlokale telefonie, onder de merknaam MCI, een nieuw bedrijf zal maken met een aparte beursnotering. Dat gebeurt met een tracking stock dat volgend jaar zal worden uitgekeerd aan de aandeelhouders en de prestaties van MCI volgt. Volgens Ebbers levert interlokale telefonie nog steeds een behoorlijke omzet en winst op, maar zijn de resultaten wel aangetast door de heftige concurrentie en de daaruit volgende prijzenoorlogen met mobiele telefonie en telefonie via internet.

Vorige week kondigde een ander Amerikaans telecombedrijf – AT&T – een soortgelijke strategie aan. Dat concern gaat zich in vieren splitsen.

De winstwaarschuwing van Worldcom was gistermiddag een van de oorzaken van een daling van Europese telecomfondsen. WorldCom verwacht in het huidige kwartaal een winst per aandeel van 34 à 37 dollarcent. Analisten gingen uit van 58 dollarcent.

DOSSIER TELECOM: www.nrc.nl/Economie