KINDERAGENDA

De Indringer

Een kantoorbediende beheert in een kelder een archief. Hij is bevriend met Frot, een muis, maar de directeur, meneer Van Boven, mag daar niks van weten. Die vindt muizen vies en doodeng. Dan blijkt het archief aangeknaagd te zijn door hordes grijze muizen en moet de klerk toch de strijd aangaan met de muizen. Wie moet nou wie verdrijven uit de kelder? Theater Gnaffel speelt in Waalwijk zondag 5 november de De Indringer. Na afloop mogen de kinderen het podium op om het decor en de poppen eens van dichtbij te bekijken en speler Elout Hol en de technici de oren van het hoofd te vragen.

*De Indringer voor kinderen vanaf 7 jaar op zo 5 nov om 15u in theater De Leest, Vredesplein 12, Waalwijk. Kaarten à ƒ10 voor kinderen t/m 12 jaar en ƒ12,50 daarboven reserveren via 0416-331751.

Skeletten

Zou je een skelet wel eens een hand willen geven? Als je dat zou doen dan zie je meteen welke spieren (vervangen door rubberen banden) dan gespannen worden. Het vriendelijke skelet met de schuddende hand is een van de meer dan 400 skeletten en schedels die in Museum Naturalis getoond worden. Ze zijn ingedeeld naar de manier waarop ze voortbewegen, dus lopers, zwemmers, kruipers, vliegers etc. Met een (kunst)botje kan je een onderdeel van het skelet aanraken, bijvoorbeeld de ruggengraat en dan lichten niet alleen de botjes van de ruggengraat van bijvoorbeeld een olifant op, maar ook van alle andere lopers. Zo kan je op je gemak een olifant met een cavia vergelijken of een kangeroe met een kikker. En wil je weten wat voor botjes er onder het zachte velletje van je poes of hond zitten, ook hun geraamtes kan je bekijken. Verder is er een memoryspel op beeldscherm, kan je een menselijk skelet samenstellen en kijken welk voedsel bij welke bek of snavel hoort, want een planteneter heeft natuurlijk een heel ander gebit dan een vleeseter. Carnivoor, herbivoor en omnivoor, hun gebit verraadt hun favoriete menu.

*Niks aan! Het Skelet, expositie met meer dan 400 echte skeletten en schedels t/m augustus 2001 in Museum Naturalis, Darwinweg 2, Leiden. Open di-zo 10-18u en in de schoolvakantie dagelijks. Elke dag om 14u is er ook een rondleiding. Kosten ƒ5, per volwassene mag er een kind mee. Toegang ƒ7,50 voor kinderen t/m 12 jaar daarboven ƒ12,50. Inl 071-5687600.

Dino's

Hij is begonnen met zijn verzameling nadat hij de film Jurrassic Park had gezien. En daarna kreeg Richard de Haan (14 jaar) uit Sneek dino-spullen voor zijn verjaardag en Sinterklaas, maar hij koopt zelf ook nog wel eens wat. Anders kan je slaapkamer nooit van onder tot boven gevuld zijn met speelgoeddinosauriërs, videobanden, boeken en t-shirts. Een speelgoed-dinosauriër Tyrex en het boek Walking with Dinosaurs (naar de BBC-serie) behoren tot de meest bijzondere uit zijn verzameling. En zijn lievelingsdino is een stegasauriër, `omdat hij zo lief en vegetarisch kijkt'. In de Verzamelplaats, een expositieruimte in het Fries Museum, Leeuwarden, waar kinderen hun verzameling kunnen laten zien, worden de dinospullen nog t/m 7 november getoond. Wil je jouw verzameling schelpen, postzegels, knuffels, Ajaxspullen etc ook een keer laten zien en je eigen expositie inrichten, schrijf dan naar het Fries Museum, Postbus 11, 8900 CE Leeuwarden.

*Dinosauriërs in De Verzamelplaats in het Fries Museum, Turfmarkt 11, Leeuwarden t/m 7 november. Di-zo 11-17u.

Volwassenen ƒ7,50 en kinderen t/m 15 jaar ƒ5. Inl 058-2555510.

Zwanger

Olifant Irma is nu al zo'n 22 maanden zwanger en dat betekent dat de bevalling niet lang meer op zich laat wachten. Olifanten hebben een dracht die 22 tot 24 maanden duurt en Irma is inmiddels honderden kilo's aangekomen. Irma (30 jaar) heeft al drie jongen ter wereld gebracht (Bernhardine, Yasmin en Indira) en is dus een ervaren moeder, maar olifantenbevallingen blijven altijd spannend.

Vanaf begin november is de zwangere Irma ook op Internet te volgen en als alles meezit dus ook de bevalling (half november). Elke 10 minuten worden er dan webcambeelden gemaakt, die zijn te volgen op www.diergaardeblijdorp.nl

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987,

3009 TH Rotterdam.

Samenstelling:

Tonny Schoemaker