`Je koopt een auto toch ook niet in onderdelen?'

Eerst het grootste softwarebedrijf worden, daarna het grootste bedrijf ter wereld. De Amerikaan Larry Ellison, topman van Oracle, heeft geen last van bescheidenheid.

Larry Ellison maakte binnen vijf minuten duidelijk waarom hij de op één na rijkste man ter wereld is, een kwalificatie die in de Verenigde Staten synoniem is voor de op één na succesvolste man ter wereld. Zijn presentatie – drie kwartier in het Amstelhotel in Amsterdam – hapert geen moment en vloeit met de vanzelfsprekende arrogantie die ook Amerikaanse sporters uitstralen. Ellison is every inch een verkoper, overtuigd van de superioriteit van zijn product.

Ellison vatte de strijd om de hegemonie in de wereld – software, beurswaarde – samen in eenvoudige beeldspraak binnen een al even eenvoudig kader. Oracle heeft de toekomst het best begrepen, de juiste gok genomen (internet) en wordt daarom binnen één jaar het duurste softwarebedrijf op de beurs. De concurrentie stelt immers niets voor. Microsoft heeft de opkomst van internet gemist, IBM bestaat vooral uit consultants met lijmpistolen.

De kracht van de software van Oracle, zegt Ellison, ligt in de totaaloplossing. ,,Waarom zou je verschillende leveranciers van software gebruiken? Je koopt een auto toch ook niet in onderdelen; een motor van McLaren, een chassis van Maserati en de ophanging van BMW? Toch zijn er nog bedrijven die dat doen met hun software. Daarom zijn hun computersystemen zo duur en zo onbetrouwbaar. Ze hebben de consultants van IBM nodig om met lijmpistolen die onderdelen aan elkaar te plakken. Mensen kosten veel geld, hebben veel tijd nodig en maken fouten. Wij hebben als enige een totaalpakket dat door ontwikkelaars op elkaar is afgestemd en niet pas achteraf wordt samengesteld.''

De 56-jarige Ellison, in donkergrijs pak met diep bordeaux-rode das en een kort baardje, maakte gisteren tijd vrij voor de Nederlandse pers, tussen gesprekken in met de bestuursvoorzitters van klanten als KPN en ABN Amro. Voor de details over zijn persoon was er geen ruimte. Zijn vermogen – hij bezit als oprichter nog steeds 690 miljoen aandelen Oracle – is ongeveer 60 miljard dollar (150 miljard gulden), slechts een fractie minder dan oprichter Bill Gates van Microsoft. Maar zijn nieuwe huis in Californië, een compleet nagebouwd zestiende-eeuws Japans dorp met wat moderne frivoliteiten als een garage voor zijn veertien auto's en een basketbalhal, gaat 100 miljoen gulden kosten – het dubbele van het huis van Gates. Eenzelfde bedrag heeft hij al gereserveerd voor het veroveren van de America's Cup in 2003, een sjieke zeiltrofee.

,,Is het voor mij belangrijk om de rijkste te zijn?'', stelde hij gisteren. ,,Nee. Maar het is wel belangrijk dat Oracle het meest waardevolle bedrijf wordt. Dat is mijn taak. En dat wordt een teamprestatie. Het gaat binnen een jaar lukken. En daarna worden we het grootste bedrijf ter wereld – dat is nu General Electric – omdat het immers de laatste dertig jaar gebruikelijk was dat een softwarebedrijf de lijst aanvoerde. Eerst lange tijd IBM, daarna Microsoft.''

Oracle verkoopt software voor het maken en beheren van databases en voor bedrijfsprocessen. Het liefst een totaalpakket dat de complete bedrijfsvoering automatiseert, van het personeelsbeleid tot vooraadbeheer en klantenrelaties. Anders dan de bekendste producten van grote rivaal Microsoft draait die nieuwe Oracle internetsoftware niet op bureaucomputers (de pc), maar op grote centrale computers. De beeldschermen die op ieders bureau staan, of de draagbare computers en mobiele telefoons van flexwerkers en veldwerkers, gebruiken de software pas als het nodig is. Met toegang via het internet.

,,Ik heb dat vijf jaar geleden al aangekondigd. Iedereen verklaarde me voor gek. Zelfs binnen Oracle liepen er ontwikkelaars weg omdat ze het onzinnig vonden dat ik alle programma's voor de pc stopzette. Ik had overigens geen keus. Als de toekomst bij de pc gelegen zou hebben, zouden we nu niet meer bestaan. Want Microsoft is de pc. En we waren ook niet innovatief. We hebben in 1995 het bedrijfsmodel van SAP (een destijds zeer succesvolle Duitse softwareproducent) gekopieerd.''

    • Remmelt Otten