Internationaal

LONDEN

Niet gehinderd door het verlies dat de Nasdaq gisteren opliep zorgden de technologiefondsen op de Europese beurzen vanochtend in eerste instantie voor stijgende indices. Later moesten de beurzen een groot deel van de winst weer inleveren.

Op de beurs van Londen werd de aanvankelijke winst zelfs in een verlies omgezet. De telecomaandelen, die de index vroeg in de ochtend omhoog duwden, maakten later rechtsomkeert. De winstwaarschuwing die het Amerikaanse Worldcom afgaf was daar voor een groot deel debet aan.

De banksector wist de index nog wel enige steun te verschaffen. Shell, dat zowel in Londen als in Amsterdam is genoteerd, profiteerde niet van de omzetgroei van 80 procent die het vandaag over het derde kwartaal bekendmaakte. Het aandeel daalde 2,2 procent.

De FTSE-index noteerde vroeg in de middag 6.455 punten, een marginale daling van 0,2 procent.

FRANKFURT

De beurs van Frankfurt wist de aanvankelijke winst wel vast te houden. De technologieaandelen waren daar grotendeels voor verantwoordelijk. Dresdner Bank, dat vandaag zijn derdekwartaalcijfers presenteerde, daalde 2,2 procent. Het fonds sleepte de andere financiële aandelen in zijn val mee. De DAX noteerde rond het middaguur 7.115 punten, 56 punten hoger dan gisteren bij het sluiten van de handel.

PARIJS

De index van Euronext Parijs schommelde vanochtend rond de slotstand van gisteren. De technologieaandelen klommen na goed nieuws van de Amerikaasne chipfabrikant Intel. Om 12.30 uur noteerde de CAC-40 6.411 punten, een verlies van 0,03 procent.

TOKIO

Angst voor het aftreden van premier Mori bepaalde het beeld op de Japanse beurs, aldus handelaren in Tokio. De Nikkei-index daalde 0,2 procent naar 14.838 punten. De daling van de Nasdaq bleek weinig invloed te hebben op de beurs.

De beurs van Hongkong profiteerde van een stijging onder rentegevoelige aandelen, en sloot 0,7 procent hoger op 15.453 punten.

NEW YORK

De Amerikaanse beurzen hadden gisteren te lijden onder hernieuwde angsten voor lagere winsten in de technologiesector. Telecomgigant Worldcom en Altera, een fabrikant van speciale halfgeleiders, waarschuwden voor stagnerende omzet. De index van technologiebeurs Nasdaq daalde 1,1 procent, en eindigde op 3.333 punten. De Dow Jones moest na vier dagen van koersstijgingen een verlies van 0,7 procent incasseren. De index, waarin grote bedrijven uit voornamelijk traditionele sectoren zijn opgenomen, sloot op 10.899 punten.