HIER & DAAR

Kunstuitleen

Op zaterdag 4 november organiseert de Federatie Kunstuitleen (FKU) de landelijke Dag van de Kunstuitleen. Van Alkmaar tot Zaandam en van Sittard tot Papendrecht houden ruim negentig kunstuitleencentra, aangesloten bij de FKU, open huis en organiseren activiteiten en acties rondom het thema NL kiest kunst. Bij het afsluiten van een abonnement op de kunstuitleen krijgt de bezoeker op de dag van de Kunstuitleen 3 nummers Kunstbeeld gratis.

*NL kiest Kunst en de Dag van de Kunstuitleen landelijk bureau FKU: 070-3655336 fku@fku.nl www.fku.nl

Verpakt

Na het tijdperk van de bruine puntzak van papier heeft de verpakkingskunst een hoge vlucht genomen. Tot en met 18 maart 2001 staat het Zaans Museum met de tentoonstelling Verpakt & Versierd in het teken van pakjes, blikken en andere verpakkingen. Stijlen van verpakkingen volgen de ontwikkelingen in de kunst en de kunstnijverheid. Van Art Nouveau tot en met het ontwerpen op de computer. Ook de technologie drukt zijn stempel op de verpakkingen, zoals op de tube van de tandpasta bijvoorbeeld.

*Verpakt & Versierd, t/m 18 maart 2001, Zaans Museum, Schansend 7, Zaandam. di t/m za 10-17u zo 12-17u. Volw ƒ10 Inl 075-6162862

Dogon

Tot 23 december 2000 wordt in het Volkenkundig museum `Gerardus van der Leeuw' de expositie `De Dogon, een volk uit Mali' gehouden. De tentoonstelling poogt een beeld te geven van een volk dat leeft in een heet en droog gebied. Landschap en de rituelen komen aan bod, maar de nadruk ligt op de architectuur. De tentoonstelling is samengesteld door de architect prof. J. van Stigt. In 1958 volgde Van Stigt de voorbereidingen voor de Dogon- reis van de architect Anton Van Eyck met Herman Haan en Corneille. In 1973 bezocht hij zelf voor de eerste keer het land van de Dogon.

*Volkenkundig museum `Gerardus van der Leeuw', Nieuwe Kijk in 't Jatstr 104, Groningen. Open di t/m vr 10-16u za/zo 13-17u. Toegang gratis

Veiling

Op 6 november veilt Christie's schilderijen van Oude Meesters: zoals `Samson die zijn schoonvader bedreigt', het onlangs herontdekte schilderij uit het atelier van Rembrandt, richtprijs ƒ180-220.000. Andere van de 117 topstukken zijn toegeschreven aan onder meer Cornelis de Heem, Gerrit Lundens, Jan Lagoor en Wouwerman.

*Veiling Tekeningen van Hollandse, Vlaamse en Duitse Oude Meesters, Christie's Cornelis Schuytstraat 57, Amsterdam. Kijkdagen 2-4 nov 10-17u zo 5 10-16u Veiling 6 nov 14u. Inl 020-5755255

Ornamenten

Tuingoed Foltz toont 4 en 5 november `oude ornamenten in het groen'. Hekwerken, gevelstenen, oud Frans tuinmeubilair, haardijzers en oude vuurkorven worden in het oostgroningse Meeden uitgestald in combinatie met wintergroene planten als buxus, taxus, bamboes e.d. Het thema weekeinde luidt het begin in van een verkoopexpositie die tot aan de Kerst duurt.

*Oude ornamenten in het groen, Tuingoed Foltz, Hereweg 346, Meeden. Open za/zo 10-17u. Toegang gratis. Inl 0598 635000