Heerenveen verspeelt punten door blessureleed

Heerenveen worstelt nog steeds met zichzelf. De nummer twee van vorig seizoen mist door blessureleed en de inspanningen in de Champions League scherpte en overtuiging. Dat brak de Friezen gisteravond op tegen Sparta. De Rotterdammers behaalden met een 1-1 gelijkspel het eerste punt in een uitwedstrijd.

De blessurelijst bij Heerenveen is groot. Tegen Sparta speelden Hansma en Jensen niet. Bovendien is de gekwetste middenvelder Radomski (knie) moeilijk te vervangen. Toch begonnen de Friezen tegen Sparta als vanouds agressief. In de 25ste minuut kreeg de thuisploeg alle medewerking van de Sparta-defensie. Marilia verkeek zich als eerste op een voorzet van Huizingh, vervolgens verzuimde Monteiro de bal te ruimen. Lurling aarzelde niet en schoot hoog zijn derde competitietreffer binnen: 1-0. Heerenveen rommelde na rust maar wat aan en dat leidde in de 80ste minuut tot de gelijkmaker van Langerak.

Het `Johan Neeskens-effect' werkt nog steeds bij NEC. De Nijmegenaren deden weer een stapje voorwaarts op de ranglijst door De Graafschap te verslaan. In de Goffert won de thuisclub de Gelderse derby met 2-1. De overwinning had voor NEC een speciaal tintje. Het betekende dat de Nijmeegse club voor de tweede keer tien duels op rij zonder nederlaag bleef. De eerste keer gebeurde dat in het seizoen 1974-1975. Het komend weekeinde kan bij NAC in Breda het record sneuvelen.

In de 55ste minuut opende NEC de score. Ax schoot raak, na slecht uitverdedigen van Tchangai. Hristov tekende met zijn tiende seizoentreffer voor de 2-0, op aangeven van De Gier. Twee minuten voor tijd scoorde Meerdink tegen. Dat was te laat om De Graafschap nog hoop op een punt te geven.

Drie dagen na de verdienstelijke remise met Feyenoord leed FC Utrecht opnieuw een kansloze nederlaag in Brabant. Het elftal van coach Adelaar verloor gisteren met 4-1 bij RKC, nadat het onlangs al een pak slaag van Willem II moest incasseren. Met NEC en NAC blijft RKC Waalwijk het verrassende trio in de eredivisie vormen. Trainer Martin Jol heeft een brede selectie tot zijn beschikking, waarmee hij zelfs een waslijst aan blessures kan opvangen. Gisteren ontbraken Govedarica, Lanckohr, Teixeira en De Graef.

Bij rust leidde RKC al met 2-0 door treffers van verdediger Nascimento en spits Hoogendorp. Petrovic tekende in de 56ste minuut voor 3-0. De tegentreffer van Utrecht-aanvaller Kuijt verontrustte de thuisclub niet. Vijf minuten vopor tijd gaf Kalezic de zege nog meer cachet.

Jan van Halst was gisteravond de enige supporter van Fortuna Sittard in de uitwedstrijd tegen Roda JC. De middenvelder werd enkele uren eerder van Ajax gehuurd en was volgens KNVB-normen nog niet speelgerechtigd. De fans van de Limburgse club waren niet welkom in het Parkstad Limburg-stadion. Roda JC won de streekderby met 1-0 door een doelpunt van voorstopper Vrede.