Groot-Brittannië

London Film Festival

Films uit Azerbeidzjan, Argentinië en Thailand, Britse premières, klassieken uit het archief, interviews en symposia, de nieuwe Franse film, animaties, super experimentele films, documentaires & `shorts'. Bijna 200 voorstellingen vinden plaats tijdens het London Film Festival en bijna allemaal zijn ze nieuw en nog nooit in Groot-Brittannië vertoond. Het festival is al 44 jaar een première-evenement en de kans om een film te zien voor commerciele bioscopen er goede sier mee maken. Het National Film Theater is belangrijkste `gastheer' van het festival. T/m 16 Nov London Film Festival. Inl 00-442079283232 & www.lff.org.uk.

The Influence

Machine Soho Square en de omliggende straten is het hart van de Londense media. Overdag wordt er gewerkt, `s avonds en `s nachts genetwerkt: in de pub of in een van de vele trendy cafés en tijdens het clubleven. De komende twee weken zal de sfeer op Soho Square worden bepaald door het `psycho-landschap' van de Amerikaanse video-kunstenaar Tony Oursler. Omliggende panden en bomen zijn getranformeerd door projecties van `geesten' uit de historie van de media-wereld; `zij zijn ontsnapt uit de Influence Machine van de communicatie' en zwerven over Soho Square. T/m 12 nov The Influence Machine, Soho Square. 18-21u. Metro Tottenham Court Road.

Turner Prize

Vóór op 28 november de belangrijkste Britse moderne kunstprijs, de Turner Prize, bekend wordt gemaakt, mag het publiek vanaf deze week de vier kandidaten op de short list de maat nemen in de `oude' Tate Gallery, na de opening van Tate Modern omgedoopt tot Tate Britain. Video-installaties en controversiële performance-kunst hebben dit jaar plaats gemaakt voor traditioneler werk. T/m 14 jan Turner Prize in Tate Britain. Inl 00-442078878008 & www.tate.org.uk. Metro: Pimlico.

En verder

T/m 21 jan Gladiators and Caesars, the power of spectacle in Ancient Rome in het British Museum 00-442073238000 & www.thebritishmuseum.ac.uk; t/m 14 jan Spectacular Bodies in de Hayward Gallery 00-442079604242 of www.hayward-gallery.org.uk; t/m 19 nov Gerard Dou in de Dulwich Picture Gallery 44-2086935254; t/m 15 dec Apocalypse in de Royal Academy of Arts 00-442073008000 & www.royalacademy.org.uk.