Drukke ouders, dure koters

Kleine kinderen zijn big business. Menig gerenommeerd ontwerper heeft een kinderkledinglijn uitgebracht, de modellen die in de etalage van kinderschoenenwinkels staan te pronken, zouden ook aan een volwassen voet niet misstaan en de mogelijkheden voor de inrichting van de kinderkamer zijn legio.

Kunnen de meeste peuters met moeite de speelgoedwinkel worden uitgetrokken, ze hebben het na de schoenenzaak wel gezien en kunnen pas na veel geduld ouderzijds nog één kledingzaak aan. Op de drempel van de volgende winkel beginnen ze onherroepelijk te brullen. Op dat probleem is de kinderlifestylewinkel gevonden. Teuntje in Amsterdam bijvoorbeeld.

Geen peuter die bij het zien van de etalage nog aarzelt om naar binnen te gaan. Eenmaal over de drempel struikelt menig kind over de eigen pootjes in een poging zoveel mogelijk kanten tegelijk op te rennen. Het speelhoekje waar tekenmateriaal en speelgoed liggen te wachten is favoriet. Ondertussen kunnen de ouders in alle rust kleren, dekentjes, mutsjes, spenen, draagdoeken, schoenen en speelgoed uitzoeken. Van woensdag tot en met zaterdag is er een kinderkapper. Ook zwangeren komen graag in de winkel om zich door het uiterst vriendelijke personeel te laten voorlichten over reiswiegjes, kinderwagens, flessenspenen of om mooie kleding te kopen waar de buik in past.

Uiteraard ontbreken kraamcadeaus niet in het assortiment. De bekende kraammanden zijn er, maar ook kleine, gekke dingetjes. Zo heb ik voor de laatstgeborene uit mijn kennissenkring een knuffelbeestje gekocht dat mee in bad kan en voor zijn 2,5 jarig zusje een doosje met zakjes poeder die het badwater (niet het kind) groen, blauw of roze kleuren. Ze was het bad niet uit te krijgen voor ze alle kleuren had gezien, meldde haar moeder.

Een ander voorbeeld is Sterre & Tijl dat zeven jaar geleden als speelgoedwinkel is begonnen. In de loop der jaren zijn daar flink wat artikelen bijgekomen. Met de huidige tien filialen zou het een heuse keten genoemd kunnen worden, maar dan wel een waarvan elke winkel anders is opgezet. Zo is de begane grond van het Utrechtse filiaal van onder tot boven volgepropt met houten speelgoed, Petit Bateau ondergoed en hier en daar een babyjogger. De bovenverdieping is gereserveerd voor `meegroei-mode voor de moeder van morgen' en heeft, heel attent, ruime paskamers. In het Amsterdamse filiaal is minder zwangerschapskleding te vinden, maar wel veel meubels voor de kinderkamer: bedjes, wiegjes, Stokke-stoeltjes, kasten en grote boeken met behang- en stoffenstalen.

Wie er niet uitkomt kan de hulp inroepen van het Sterre & Tijl Interieur Styling Team. Desgewenst komt dat de in te richten kinderkamer bekijken om een persoonlijk advies te kunnen geven. Er is veel vraag naar, zegt Lucretia Kuijpers van het Styling Team. Zelf vindt ze het prettig om bij mensen thuis langs te gaan, want zo'n bezoek geeft een goed beeld van wat bij mensen past. De adviezen bestrijken het hele palet: stoffering, meubels, kleurgebruik en behang. Nu is het nog een gratis extra service voor kopende klanten, in de toekomst zal er expliciet mee geadverteerd worden en komen er vaste adviesprijzen.

Ook Keet in Huis geeft interieuradviezen. Deze op het Amsterdamse KNSM-eiland gelegen winkel bestaat ruim een jaar en is, zo valt op de website te lezen, een winkel voor kinderen van nu en hun ouders. Daarnaast is Keet in Huis erg in trek bij stylisten, die regelmatig artikelen voor fotoreportages komen lenen. Ondanks het korte bestaan loopt de winkel zo goed dat de initiatiefneemsters nadenken over meer winkels.

Ook hier twee verdiepingen die met elkaar verbonden zijn via een soort rolschaatsbaan waar zelfs de breedste kinderwagen overheen kan. Beneden is gereserveerd voor meubels: kasten, stoelen, bedjes, verlichting, vloerkleden, tafels, stoelen, boxkleden, alles is er te vinden. Op de bovenverdieping naast kleding en schoenen vooral heel veel kleurig speelgoed en even kleurige opbergmanden, -dozen en -zakken. Een wand is volgehangen met speciaal voor Keet in Huis ontworpen schilderijtjes voor op de kinderkamer. Ook aan wie graag iets persoonlijkers aan de muur wil is gedacht. Wat dacht u van een fotoportret? Het hoofd van uw kind voorzien van een vrolijk gestreepte, gespikkelde, geblokte of anderszins gedecoreerde achtergrond op een 60 x 60 cm vinyl-poster. De naam staat er in grote kleurige letters onder. Voor een kleine tweehonderd gulden uw eigen nageslacht larger than life thuis aan de muur. Voor mensen met heel weinig tijd ook via internet te bestellen.

Teuntje, Haarlemmerdijk 132, Amsterdam.

Tel 020-6253432

Keet in Huis, KNSMlaan 303,

Amsterdam.

Tel 020-4195958,

www.keetinhuis.nl

Sterre & Tijl, filialen in Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Haarlem, Maastricht, Naarden, Nijmegen, Utrecht en Veghel.

Inl 024-3607264

Internet www.sterre-en-tijl.nl

    • Nancy Kamperveen