Cocaïne gevonden in de Rijksdag

Cocaïne is overal. Duitsland is nog maar net bekomen van de klap dat Christoph Daum, die bondstrainer had moeten worden, mogelijk een `snuiver' is. Nu zijn er sporen van cocaïne in de Rijksdag gevonden. `Hoeveel parlementariërs zijn verslaafd?', `Wie kokst in de Rijksdag?', `Televisiebericht shockeert het land', koppen de kranten. Moeten alle 669 parlementariërs nu een haartest ondergaan?

De officier van justitie in Berlijn heeft gisteren onmiddellijk een onderzoek ingesteld, nadat de tv-zender Sat 1 had onthuld dat op 22 toiletten in de Rijksdag sporen van cocaïne waren gevonden. Ook bondsdagpresident Wolfgang Thierse (SPD) laat de ,,ongelofelijke verwijten'' onderzoeken.

Opnieuw is de Berlijnse republiek ontzet. Het blijkt al moeilijk genoeg voor de Duitsers om te verwerken dat Daum verslaafd zou zijn. ,,Om hier mentaal overheen te komen hebben we ons door het abstracte gebied van de haaranalyse geslagen'', schrijft verslaggever Christian Bauschke van het dagblad Die Welt. ,,We weten intussen tamelijk goed hoe het zit met haarmonsters, hoeveel miljoenste gram cocaïne per duizendste gram haar zo ongeveer normaal schijnt te zijn en we weten dat tenminste Rudi Völler (Daums opvolger als bondstrainer, red.) clean schijnt te zijn''.

De fractie van de Groenen liet stellig weten dat ,,bij ons niemand cocaïne gebruikt''. Parlementariër Hubert Hüppe, drugsexpert van de CDU/CSU-fractie zei laconiek dat drugsvrije zônes niet bestaan. Wie gelooft dat van alle afgevaardigden nooit iemand drugs gebruikt, is volgens Hüppe ,,naïef''.