Blair duldt geen nieuwe blokkades

Tony Blair, de Britse premier, heeft gezegd korte metten te maken met eventuele nieuwe brandstofblokkades. Hij sloot gisteren uit dat de regering ontevreden Britten in de tussentijdse begroting van volgende week tegemoet zal komen met een algehele accijnsdaling.

Vrachtrijders en boeren, die twee maanden geleden het land platlegden uit protest tegen de hoogste brandstofprijzen van Europa, hadden de regering daartoe een ultimatum van zestig dagen gegeven bij het beëindigen van hun blokkades op 14 september. David Handley, een van de leiders van de demonstranten, dreigde met 25.000 vrachtauto's en tractoren naar Londen te komen. De ad hoc People's Fuel Lobby heeft ook gezegd distributiepakhuizen van supermarkten te zullen blokkeren.

Blair betoogde tegelijkertijd in het Lagerhuis dat een accijnsverlaging ten koste zou gaan van investeringen in de openbare sector en pensioenen en dat de hypotheekrente zou stijgen.

Blair zei dat de politie dit keer geen afwachtende houding zal innemen. Het leger houdt militairen paraat om commerciële tankwagens te besturen. De bevoorrading van benzinestations kwam in september laat op gang omdat chauffeurs bang waren voor geweld, of omdat ze hun collegavrachtrijders steunden. Bij raffinaderijen zijn nieuwe hekken neergezet om demonstraties te verhinderen.