België wil verbod op sigaret van chocola

,,Rook jij die maar eens lekker op, kleine engel'', zegt een moeder vertederd tegen haar zoontje van een jaar of drie, vier. De dreumes heeft zojuist in een supermarkt in Brussel een pakje chocoladesigaretten van de plank gehaald, en zegt: ,,Net als papa!'' Als het aan de Belgische minister van Volksgezondheid ligt, is dit tafereel dan ook binnenkort verleden tijd. Zij wil de verkoop van chocoladesigaretten verbieden omdat ze kinderen zouden aanzetten tot roken.

Snoep- en tabaksfabrikanten hebben jarenlang ontkend dat het één iets met het ander te maken had. Zij kwamen zelfs met wetenschappelijk onderzoek op de proppen om dat te bewijzen. Maar in augustus publiceerde het gezaghebbende tijdschrift British Medical Journal een briefwisseling tussen deze bedrijven, waaruit bleek dat tabaksproducenten wel degelijk contracten hadden afgesloten met snoepfabrikanten over het gebruik van hun logo op chocoladesigaretten. Doel: ,,Toekomstige rokers kweken.'' Volgens BMJ hadden de fabrikanten alle elementen die hun niet bevielen in hun `onderzoek', er gewoon uitgeschrapt – zodat er een rozig rapport overbleef. Kinderen die chocoladesigaretten krijgen, concludeerde het blad na eigen onderzoek, zijn wél sneller dan anderen geneigd om later naar echte sigaretten te grijpen.

Goede munitie voor de Belgische minister, Magda Aelvoet, zelf een fervent niet-rookster. Ze heeft snoepproducenten nu verzocht te stoppen met de productie van chocoladesigaretten. Zo niet, dan wil zij ze uit de handel nemen. Gisteren kreeg ze steun uit onverwachte hoek: British American Tobacco liet weten dat het de Belgische actie steunt. Chocoladesigaretten, liet het bedrijf weten, verpesten het imago van de echte sigaret. Na zoveel hallucinante onthullingen kan een tabaksfabrikant ook moeilijk anders meer redeneren.