Behoedzame avonturiers

Nederlanders behoren tot de meest reislustige volkeren ter wereld. Vorig jaar ging ruim tachtig procent van onze landgenoten één of meer keren metvakantie. Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Research Instituut voor Recreatie en Toerisme. Schaarden onze landgenoten zich vroeger om de tafel, voor het uitstippelen van een routebeschrijving en het opstellen van proviandlijsten, nu laat menig reiziger zijn tocht beginnen aan het toetsenbord voor de pc en logt in op internet.

Sinds enige tijd bestaat op het wereldwijde web een virtueel platform voor reislustigen: reisweb.nl geheten. Navigerend over het reisweb is het eerste dat opvalt hoe behoedzaam de reiziger anno 2000 het onbekende tegemoet treedt. Voorbij is de tijd dat voor de jongens van stavast geen zee te hoog ging en ketelbinkies onbevangen de wereldzeeën overstaken. Een kwartiertje muisklikken op reisweb.nl leert dat de reiziger in spe terdege doordrongen is van de gevaren die aan reizen kleven.

,,Wij zijn van plan om in januari februari of maart naar Costa Rica te gaan. Hebben jullie nog tips wat je wel en niet mee moet nemen?'', vraagt iemand en voegt daaraan toe: ,,Ik hoorde van iemand dat je zeker muggenolie mee moet nemen. Welk merk is goed?'' Per kerende email antwoorden een stuk of vijf Livingstones in diverse bewoordingen: ,,Neem in ieder geval muggenspul mee met 50% deet. Maar uit eigen ervaring weet ik dat ze daar niks van aantrekken dus neem een klamboe mee. Verder kleren die je lichaam bedekken.'' Een paar links verder zitten we middenin de gezondheidstips en blijkt de wereld te bestaan uit lezingen over tropenziekten, ingewikkelde inentingsschema's en aanbevolen profylaxe.

De wereldreiziger mag dan beducht zijn voor malariamug, vossenlintworm of reizigersdiarree, op reisweb laat hij zich wel van zijn meest persoonlijke en doortastende zijde zien en stelt zijn vragen zonder enige schroom: ,,Beste Edwin, Ben van plan om 5 1/2 week rond te trekken door Myanmar. Kan je me wat leuke tips geven, niet te toeristisch. Kan je me ook wat uitleg geven over het verkrijgen van een visa op korte termijn. En de laatste vraag: wat is nu de reden van het gebruik van FEC in plaats van de lokale valuta? groetjes'', mailt Eelco. Er wordt kortom onbeschaamd in andermans schatkamer aan ervaringen rondgekeken. Dat kan volgens de webcode, want op internet begeef je je niet wanneer je iets te verbergen hebt.

Op het prikbord van belevenissen vinden we ook foto's met mini cv-tjes. Zoals bij een kiekje van een jonge vrouw in de zon: ,,Zomaar een zondagmiddag op Covent Garden, Londen. Mijn naam is Barbara. Ik ben getrouwd, heb een zoon, een dochter en drie katten.'' Jennifer laat ons in het ongewisse over het aantal kinderen en katten dat zij heeft en presenteert zich als volgt: ,,Ik ben 22 jaar. Ik heb mijn HBO-Verpleegkunde opleiding net afgerond en ben sinds 29 juni 2000 gediplomeerd verpleegkundige. Ik heb deze zomer met mijn ouders en broer twee weken een reis door Florida gemaakt. Het was geweldig en we hebben genoten !!! (Mede dankzij de tips van de mensen hier op het reisweb. Bedankt daarvoor). Ik zal mijn verslag zo snel mogelijk op mijn pagina zetten. Naast vakantie vieren is Winnie de Pooh een grote favoriet van mij. Daarom kan ik het ook niet laten mijn pagina wat op te vrolijken met Pooh''. De teksten op reisweb zoveel is zeker, zijn direct en intiem. Ze houden het midden tussen dagboekaantekeningen en postkaartnotities.

Ook op andere sites worden persoonlijke belevenissen als informatie van algemeen belang gepresenteerd. Op de site http://zwerftochten.bergsport.com bijvoorbeeld, beschrijft `Ellen' een wandeltocht over Gomera, verlucht met waarlijk schitterende foto's en doorspekt met klein lichamelijk ongemak als een insectenbeet die tot eiachtig formaat opzwelt.

Ook de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging heeft een site waarop mensen hun ervaringen presenteren en op de wandelpagina.nl – onderdeel van de startpagina.nl – vinden we vele links naar voor wandelaars interessante `pagina's'. Daarop staan adressen van wandelgroepen, winkels voor wandelbenodigdheden en reisbureaus die wandelreizen aanbieden. Internet is bijna niet meer te omzeilen wanneer je op reis wilt gaan. Al was het maar wegens de veelheid aan organisaties en instellingen die zich met reizen onledig houden. Reizen is opgesplitst in een baaierd van culturele reizen, groeps- en individuele reizen, doe-reizen, avontuurlijke reizen, zonreizen, reizen met de camper en alle combinaties van voorgaande. Na een reis door cyberspace is de verleiding groot de ransel vol te pakken met leefgoed, de deur uit te gaan zonder vaste bestemming en te zwijgen over alle avonturen die je onderweg meemaakt.

ww.reisweb.nl

www.wandelpagina.nl

http://zwerftochten.bergsport.com

    • Hans Moll