Vliegrampen Taiwan en Angola: 127 doden

Bij vliegtuigongelukken in Taiwan en Angola zijn gisteren in totaal 127 mensen gedood.

Een Boeing 747 van Singapore Airlines met 179 mensen aan boord is gisteravond bij de start op de luchthaven van de Taiwanese hoofdstad Taipei verongelukt. Ten minste 79 mensen zijn omgekomen. Er zijn ongeveer 50 gewonden, onder wie mensen met ernstige brandwonden. De exacte toedracht van de ramp is niet bekend. Volgens een piloot en inzittenden die levend uit het toestel kwamen, raakte het vliegtuig, met bestemming Los Angeles, een onbekend voorwerp.

Het ongeluk gebeurde in noodweer. Het noorden van Taiwan bereidde zich voor op de komst van een tyfoon. De luchtvaartautoriteiten hebben echter gezegd dat het openhouden van de luchthaven verantwoord was en dat het barre weer de limiet van de internationale veiligheidsnormen voor vliegverkeer niet had overschreden. De inzittenden waren grotendeels afkomstig uit Taiwan en de VS. Singapore Airlines heeft familieleden van de getroffenen een schadevergoeding van 60.000 gulden toegezegd. Het is de eerste keer in de 28-jarige geschiedenis van Singapore Airlines dat sprake is van een dergelijk grote vliegramp.

Een Russisch passagiersvliegtuig van het type Antonov 26 is gisteravond verongelukt bij de stad Saurimo in Noord-Angola. Het toestel ontplofte kort na de start door nog onbekende oorzaak. Volgens de eigenaar, de luchtvaartmaatschappij Guicango, heeft geen van de 48 inzittenden, allemaal Russen, de ramp overleefd.