Verbruggen ontkent schuld voor rechter

Hein Verbruggen, de Nederlandse voorzitter van de internationale wielrenunie (UCI), ontkent dat zijn bestuur medeschuldig is aan het systematisch gebruik van doping in het profpeloton. Het verwijt is afkomstig van de Franse rechtbankpresident Daniel Delegove tijdens het proces in Lile tegen de dopingprakrijken bij de wielerploeg Festina.

Tijdens de urenlange ondervraging werd Verbruggen, die als getuige was opgeroepen maar op eigen verzoek onder ede werd verhoord, geconfronteerd met een brief van zijn rechterhand Lon Schattenberg. Deze Limburgse arts had als voorzitter van de medische commissie van de UCI de renners in 1998 schriftelijk gewaarschuwd dat overmatig en ongecontroleerd gebruik van het eiwithormoon EPO een gevaar voor de gezondheid betekende.

Volgens de rechtbankpresident had Schattenberg daarmee de renners een vrijbrief gegeven voor gedoseerd gebruik van EPO. ,,Deze aanpak neigt naar defaitisme'', stelde Delegove. Volgens Verbruggen viel Schattenberg niets te verwijten. ,,Hij is absoluut integer. Hij strijdt al vele jaren tegen doping. Hij is de bedenker van de gezondheidscontoles, die navolging vindt in andere sporten.''

De gezondheidscontroles van de UCI werden in 1997 ingevoerd om het gebruik van EPO tegen te gaan. Tot voor kort was dit prestatiebevorderende middel niet traceerbaar in de urine of het bloed. Door de meting van de hematocrietwaarde kon het gebruik van EPO op indirecte manier worden aangetoond. Renners met een waarde van boven de vijftig procent kregen om gezondheidsredenen een startverbod opgelegd. De Limburgse arts Schattenberg reageerde vanmorgen verontwaardigd op de uitleg over zijn brief (van 17 augustus 1998, ruim anderhalf jaar na de invoering van de gezondheidscontroles). ,,Ik heb de brief toen gestuurd omdat de renners niet door hadden welke procedures worden gevolgd. Ik doe mijn plicht om renners te waarschuwen voor hun gezondheid. Het zou misdadig zijn om daarover mijn mond te houden.''

Volgens Schattenberg zaaien de aangeklaagde Fransen ,,bewust onrust door zichzelf vrij te pleiten en de Nederlanders zwart te maken. Alsof al het kwade uit het noorden komt. Moeten wij de renners gaan vertellen wat ethisch is en wat niet. Kom nou. Ze zijn oud en wijs genoeg om geen dingen te doen die verboden zijn.''

President Delegove suggereerde dat EPO via Nederlandse connecties bij de renners van Festina terechtkwamen. Hij uitte de hypothese dat ploegleider Gisbers en ploegarts Ryckaert in 1993 de schakel vormden tussen hun oude werkgever PDM en hun nieuwe werkgever Festina. Gisteren bekritiseerde Delegove ook de Nederlandse ploeg TVM die in 1998 in opspraak raakte wegens de vondst van een grote dosis met EPO in een materiaalwagen van deze sponsor.

Delegove maakte verder melding van de antedatering van een medisch verklaring van de Franse wereldkampioen Laurent Brochard in 1997. Hij had voor het WK een pijnstiller genomen wegens rugklachten. Verbruggen: ,,Ik blijf bij mijn opvatting dat de Franse wielrenunie juist heeft gehandeld. Het middel dat Brochard gebruikte, was niet verboden. Dus was er geen sprake van doping.'' Schattenberg: ,,De heren in Lille weten niet eens waarover ze praten.''