VEGANISTISCHE BAMI

Op 1 november is het tegenwoordig Wereld Veganisme Dag, ingesteld in 1994 in Engeland bij het vijftigjarig bestaan van de Vegan Society. Nederland telt twintigduizend veganisten en vier verenigingen op dat vlak, waaronder de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (Postbus 1087, 6801 BB Arnhem) en Alle Dieren Vrij. Die vier groeperingen organiseren de Werelddag. Nederland doet dit jaar voor de tweede keer mee. Het thema is: Leer en Bont.

Op 4 november is er vanaf 11 uur een Vega Beurs in het ACU, voorstraat 71 in Utrecht. Zie de website voor meer informatie, andere activiteiten en het recept van de week: www.veganisme.non-profit.nl.

Vegetariërs eten geen vlees of vis, veganisten gaan verder. Al het dierlijke is taboe: vlees, melk, kaas, eieren of gelatine (van botten), wol, zijde, leer (o.a. schoenen) of bont. Tot de komst van de digitale camera was fotograferen uitgesloten want op fotorolletjes zit een laagje gelatine. Veganisten eten groenten en fruit, deels rauw. Verder pasta, peulvruchten, brood, aardappels, rijst, noten, paddestoelen en sojaproducten. Ze maken sauzen van plantaardige margarine, bloem, vegetarische bouillon en kruiden of met tomaten.

Kook de mie volgens de gebruiksaanwijzing. Verhit intussen de olie in een wok of braadpan en fruit hierin de snippers ui en knoflook. Voeg de tofu, de groenten en de kruiden toe en roerbak ze in 8-10 minuten gaar. Schep de mie door het groentenmengsel. Op smaak brengen met sojasaus en sambal. Geef er komkommersla bij. Pindasaus mag ook.

    • Annelène van Eijndhoven