The Winter Guest

The Winter Guest (1997) is het regiedebuut van Alan Rickman, de Britse acteur die in grote Amerikaanse films vaak een sexy schurk speelt. The Winter Guest is een kleine Engelse film waarin geen schurken voorkomen. Helden eigenlijk ook niet – het is zo'n film waarvoor het een compliment is dat hij over mensen gaat. Rickman speelt zelf niet mee. Er doen wel twee bekende Engelse actrices aan mee, Emma Thompson en haar moeder Phyllida Law.

The Winter Guest volgt bedaard een dag uit het leven van acht mensen van verschillende leeftijden: een moeder en een dochter, twee tieners, twee bejaarden en twee kinderen. Al die paren maken iets mee dat veel mensen hebben meegemaakt of zullen meemaken. De kinderen spijbelen, de tieners worden verliefd, de moeder wordt oud en de dochter rouwt om haar overleden echtgenoot. Alleen de bejaarde dames doen iets wat veel mensen nooit zullen doen. Ze gaan naar begrafenissen van mensen die ze niet kennen. Daar spelen ze wel een type dat op elke begrafenis vertrouwd lijkt; familie die je alleen ziet als er iemand doodgaat, vergeten tantes uit de provincie. Deze dames zijn misschien wel de meest tragische uit de film, maar in The Winter Guest zorgen zij juist voor de komische noot. In de andere verhalen doen de personages hun best gewoon te doen en Rickman omfloerst hun daden met wanhoop; alsof The Winter Guest de dood is die ook de tieners en de kinderen eens zal wegmaaien. Er is niets aan te doen.

Het weer speelt een belangrijke rol in de trage film – vooral daarmee laat Rickman zien dat er niets aan te doen is. The Winter Guest speelt zich af in een Schotse kustplaats tijdens een zo koude winter dat zelfs de zee bevroren is. Maar op de personages lijkt de kou weinig vat te hebben. Uit hun monden komen geen witte wolkjes als ze buiten zijn en niemand draagt handschoenen of een warme sjaal. ,,De zee bevriest niet in Schotland'', zei Rickman een paar jaar geleden in een interview met deze krant over zijn tot nu toe enige regie. ,,Mijn hoofdrolspelers staren ernaar. Ze zien de toekomst.''

The Winter Guest (Alan Rickman, 1997, VK), Canvas, 20.55-22.45u.

    • Bianca Stigter