Snel test nodig voor BSE bij Britse schapen

Er moet snel een test komen om vast te stellen of de gekkekoeienziekte (BSE) ook bij Britse schapen voorkomt. Dat heeft de officiële voedselinspectie, het Foods Standards Agency (FSA), gisteren gezegd. Er is een `theoretisch risico' dat BSE kan overgaan van koeien op schapen, zoals laboratoriumonderzoek heeft bewezen, maar een simpele test die in slachthuizen kan worden toegepast ontbreekt tot nu toe. Als de besmetting bij schapen wordt aangetroffen, zouden mogelijk alle 40 miljoen Britse schapen moeten worden vernietigd. Onder schapen komt van nature een BSE-achtige ziekte voor, scrapie, die niet gevaarlijk is voor mensen, maar die BSE zou kunnen camoufleren. De FSA-chef, Sir John Krebs, riep gisteren ook op een totaal verbod uit te vaardigen op het voeren van vee, pluimvee en vis met voer waarin dierlijke resten zijn verwerkt. Bloed, gelatine en talg zijn daar nu van uitgesloten.