Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Uitgebreid interview met de Israëlische onderminister van Defensie, Ephraim Sheh, over de gespannen situatie in het Midden-Oosten en de opstelling van het leger daarin. Verder een verslag van de zoektocht van vader Jaap de Bruyn naar zijn zoon Maarten, die sinds januari officieel vermist is in het Kullu-gebied in India. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage over de verkiezingscampagne van Gore en Bush in de staat Michigan waar de presidentkandidaten strijden om de vele zwevende kiezers, Ned.1, 20.30-21.05u.

Terzake. Reportage over de Chinese mensensmokkel naar Amerika en Europa. In juni van dit jaar werden 58 Chinezen dood in een container in de Engelse haven Dover gevonden. Canvas, 20.30-20.55u.

Nova. Reportage over de verkiezingscampagne van George Bush in Florida en een gesprek met vader en moeder Bush over de kansen van hun zoon. Ook aandacht voor preventieve borstamputaties bij vrouwen in de Daniël den Hoed Kliniek in Rotterdam. Ned.3, 22.30-22.57u.

DOCUMENTAIRES

On the Inside. Over de dilemma's en de voors en tegens van de doodstraf in Amerika. Met opnamen uit gevangenissen in Texas en een gesprek met een ter dood veroordeelde die zegt onschuldig te zijn en wiens executiedatum al drie keer is uitgesteld. Discovery, 20.00-21.00u.

Holokaust. Derde aflevering in een zesdelige serie gaat over de periode vanaf de Duitse inval in Polen in 1939 toen de joden steeds meer gedwongen werden om in getto's te leven. Vanaf 1941 gingen deze getto's fungeren als tussenstations op weg naar de vernietigingskampen. Afl.: Ghetto. ZDF, 21.00-21.45u.

A history of Britain. Serie over de geschiedenis van Groot-Brittannië met vanavond aandacht voor Henry VIII die zich – bezeten van Anne Boleyn – losmaakt van Rome. Zijn dochter Bloody Mary probeert het land echter weer terug te brengen naar het rooms-katholicisme. Aflevering: Burning convictions. BBC2, 22.00-23.00u.

Die letzte Weltmacht - Welche Zukunft wählt Amerika? Reportage over diverse maatschappelijke ontwikkelingen in de VS die invloed hebben op de komende presidentsverkiezingen. ZDF, 22.15-23.30u.

Te koop gevraagd: Organen. Eerste deel van een 5-delige serie waarin Bart de Graaff de stand van zaken in donorland onderzoekt. Door Barts eigen kennis van de materie – na twee niertransplantaties – voelt hij als geen ander aan wat het is om op een wachtlijst voor b.v. een nieuw hart, long of nier te staan. Afl.: Het wachten. Ned.2, 22.22-22.52u.

Werelden: Het lied van 80 lentes. Documentaire over hedendaagse bejaarden in Nederland. Zie TV-vooraf. Ned.1, 22.42-23.34u.

Bewogen leven. Op zijn 13de wordt Georges Kamanayo opgenomen in een Vlaams gezin. Als volwassen man gaat hij op zoek naar zijn natuurlijke ouders. Hij vindt zijn moeder in Rwanda en zijn vader in Frankrijk. Een verhaal over een zoektocht naar eigen identiteit, de Belgische koloniale periode in Rwanda en de machtsstrijd tussen Hutu's en Tutsi's. Aflevering: Kazungu, de metis. Canvas, 22.45-23.45u.

Politische Morde. Op 17 januari 1961 werd de Kongolese premier Patrice Lumumba vermoord. Geplaagd door muiterijen, stammenoorlogen en afscheidingen accepteerde hij hulp uit de Sovjet-Unie. Hij kwam op de zwarte lijst van de CIA en de Belgische geheime dienst. Pas veertig jaar later zijn betrokkenen bereid om over zijn executie te praten. Aflevering: Mord im Kolonialstil. ARD, 23.30-0.15u.

PRAATPROGRAMMA

Hardtalk. Interview met de Amerikaanse conservatief met compassie Marvin Olasky die denkt dat Bush die nieuwe president van Amerika zal worden. BBC World, 20.30-21.00u.

Eer & geweten. Gesprek met schrijver, Bachkenner, bioloog en parttimetravestiet Maarten 't Hart. Ned.3, 21.22-21.52u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn CDA-voorzitter Marnix van Rij en dirigent Micha Hamel van het met opheffing bedreigde Noord-Hollands Philharmonisch Orkest. RTL4, 22.45-23.45u.

AMUSEMENT

Simek adverteert! Presentator Martin Simek ontvangt in zijn amusante uitzending een stemkunstenaar, een heer op leeftijd en een blinde jongen met zijn vriendin. Ned.3, 20.27-21.22u.

FILM

Run (Geoff Burrowes, 1991, VS). Vernielzuchtige achtervolgingsfilm. Laconieke student Patrick Dempsey vermoordt per ongeluk de zoon van een gangster. RTL5, 20.30-22.15u., met reclame.

The Distinguished Gentleman (Jonathan Lynn, 1992, VS). Eddie Murphy geeft een paar aardige nummertjes ten beste in karikaturale beeldenstorm tegen het Amerikaanse politieke establisment. Beroepsoplichter wordt afgevaardigde en bekeert zich tot democratisch idealisme. SBS6, 20.30-22.30u., met reclame.

The Winter Guest (Alan Rickman, 1997, Engeland/VS). Zie Film-vooraf. Canvas, 20.55-22.45u.

The Seventh Sign (Carl Schultz, 1988, VS). Minder geloofwaardige en nogal tamme occulte thriller over de voortekenen van de Apocalyps. Die zou samenhangen met de nog ongeboren baby van huisvrouw Demi Moore. Net5, 21.25-23.10u., met reclame.

. How To Marry a Millionaire (Jean Negulesco, 1953, VS). Eerste in CinemaScope gedraaide film is een charmante komedie waarin kippige Marilyn Monroe haar bril niet wil dragen en samen met Betty Grable en Lauren Bacall vanuit een New-Yorks appartement gefortuneerde heren aan de haak probeert te slaan. Ned.1, 23.34-1.10u.

The Counterfeit Traitor (George Seaton, 1962, VS). Spionagedrama met William Holden als Zweedse zakenman die door de Britten wordt gedwongen in nazi-Duitsland te spioneren. Ook met Lili Palmer. Morgen, SBS6, 14.35-17.00u., met reclame.