Satellietfilm direct naar de videotheek

The Blair Witch Project had iedereen wel gemaakt willen hebben. Althans de originele horror-fake-documentaire van Daniel Myrick en Eduardo Sanchez, want het is nog maar de vraag of er naar aanleiding van het deze week uitgebrachte Blair Witch 2 evenveel spoofs zullen worden gemaakt.

De afgelopen anderhalf jaar verschenen er in ieder geval films over een Blair Fish en een Blair Princess en raakte er zelfs een filmploeg kwijt die op zoek was naar de Tony Blair Witch.

The Last Broadcast had ook een van die giechelige filmparodieën kunnen zijn, ware het niet dat de nu op video uitgebrachte film van Stefan Avalos en Lance Weiler de `pech' had ongeveer een half jaar voor TBWP zijn première te beleven. Bijna had de film, die vooral de geschiedenis in zal gaan als een van de eerste films die in bioscopen werd vertoond zonder dat er een filmkopie aan te pas kwam, ook via zo'n satellietvertoning Nederland nog even aangedaan. Het overseinen van films naar bioscopen, volgens sommigen de toekomst van het filmberijf, staat nog in de kinderschoenen: een voorstelling tijdens het Filmfestival Rotterdam vorig jaar moest wegens technische onvolkomenheden worden afgeblazen.

Als film heeft The Last Broadcast meer te maken met de fake-documentaire die er over TBWP werd gemaakt en die in Nederland ook op televisie is uitgezonden: The Curse of the Blair Witch. De fictieve programmamaker David Leigh onderzoekt voor een televisieprogramma de dood van een filmploeg die in de Pine Barrens-bossen op zoek ging naar de ware geschiedenis van de Jersey Devil. Die duivel was een reddende engel voor het team van Fact of Fiction, want door dalende kijkcijfers dreigde hun show, zoals dat mooi eufemistisch in goed Amerikaans heet, van het scherm te worden gehaald.

De vraag die The Last Broadcast aan de orde wil stellen luidt dan ook: hoe ver ga je voor je kijkcijfers? Wat dat betreft is de rammelig-charmante film (naar verluidt voor 900 dollar geproduceerd) eerder een vooruitspiegeling van Blair Witch 2, die de mediahysterie rondom het eerste deel tegelijkertijd aankaart en uitmelkt.

The Last Broadcast. Regie: Stefan Avalos en Lance Weiler. Met: Stefan Avalos, Lance Weiler, David Beard, James Seward. Uitgebracht op huurvideo door Prime Time Entertainment.

    • Dana Linssen