Regering Maleisië wil obligaties in euro's uitgeven

De Maleisische overheid is van plan staatsobligaties uit te geven in euro's. Het Maleisische ministerie van financiën maakte dit gisteren bekend, zonder te zeggen hoe groot de lening zal zijn. Analisten verwachten dat het om een bedrag van een half miljard euro gaat.

Het is zeldzaam dat een Aziatisch land zich tot de euro wendt. Normaal gesproken worden Amerikaanse dollars of Japanse yen geleend. Alleen de Filippijnen gaven in maart 1999 `euro-obligaties' uit, kort nadat de Europese eenheidsmunt werd geïntroduceerd.

De lening van Maleisië komt op een moment dat de euro diepterecord na diepterecord breekt. Analisten wijzen erop dat de stap van de Maleisische regering niet moet worden opgevat als een blijk van vertrouwen in de euro. Het is eerder het tegenovergestelde: Maleisië hoopt dat de euro verder zal dalen omdat het dan minder hoeft terug te betalen, gerekend in de plaatselijke ringgit die met een vaste koers is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar.

Geschat wordt dat Maleisië met de euro-obligaties 1,8 procent goedkoper uit is dan waneer het obligaties in dollars had uitgevaardigd.

Indien echter de euro stijgt, zou de stap van Maleisië een kostbare kunnen zijn.

Analisten menen dat de lening niet primair gokt op waardeverandering van de euro, maar om Maleisië zichzelf minder afhankelijk te maken van de dollar en de yen. Minister-president Mahathir betoogt geregeld dat Oost-Azië te afhankelijk aan het worden is van de dollar en daarmee van de Amerikaanse economie. Het ministerie van Financiën geeft aan dat het met de euro-obligaties hoopt Europese investeerders in Maleisië te interesseren.

Moody's verhoogde zijn beoordeling voor Maleisisch krediet onlangs tot BAA2, waarmee het aangeeft dat de investeringskwaliteit in Maleisië op één na het laagste niveau ligt. Het afgelopen jaar zijn veel buitenlandse investeerders uit Maleisië weggetrokken. Sinds januari is de beurs met bijna twintig procent gedaald.