Politie onderschat geweld van krakers

De Amsterdamse politie heeft bij de ontruiming gisterochtend van de Kalenderpanden de tegenstand van de krakers volledig onderschat. Volgens korpschef J. Kuiper werden de agenten ,,geheel verrast'' door het geweld van de krakers.

Tijdens de ontruiming had de politie de beschikking over één peleton mobiele eenheid en werd volgens Kuiper niet meer dan de ,,gebruikelijke'' tegenstand verwacht. ,,Doorgaans was het verzet bij ontruimingen vooral van symbolische waarde.'' Bij de panden aan het Entrepotdok bleken zich echter zo'n honderdvijftig actievoerders te hebben verzameld die met stenen en stalen voorwerpen probeerden te verhinderen dat de politie de panden kon betreden. ,,Bijna een poging tot doodslag'', aldus Kuiper.

Volgens een woordvoerder van de politie raakten vijfien agenten gewond van wie vijf agenten met kneuzingen thuis zitten. De politie maakte veelvuldig gebruik van traangas, voor het eerst sinds jaren. Kuiper zei dinsdagmiddag dat de politie aanwijzingen had dat de harde kern van het voormalig krakersbolwerk Vrankrijk bij de acties betrokken was. Hij kondigde een recherche-onderzoek aan.

Burgemeester Patijn was gistermiddag zeer ontstemd over het geweld van de krakers en gaat overleggen met de politiecommandanten of de krakers voortaan nog wel op de hoogte zullen worden gebracht van geplande ontruimingen. ,,We kondigen het liever vantevoren aan maar als dat betekent dat mijn mensen aan een dergelijk geweld bloot worden gesteld, dan moet het anders'', aldus Patijn.

In de loop van de dag werden gisteren op verschillende plaatsen nog zes panden ontruimd.