Mijnenjager onderzoekt gezonken vrachtschip

Een Franse mijnenjager onderzoekt het wrak van de Ievoli Sun, het Italiaanse vrachtschip dat gistermorgen 35 kilometer uit de Normandische kust zonk. De mijnenjager tast met een sonar de romp af om de omvang te bepalen van een geconstateerd lek in het schip dat 6.000 ton chemicaliën vervoerde. De Franse marine heeft, naar aanleiding van een sterke geur, een ,,kleine vervuiling'' vastgesteld.

Volgens de Franse minister van Transport, Jean-Claude Gayssot, is het op dit moment ,,nog niet mogelijk'' de gevolgen voor het milieu te overzien. President Jacques Chirac heeft de Europese instanties gisteren opgeroepen de Franse voorstellen ten aanzien van het vrachtvervoer op zee ,,volgens een spoedprocedure'' aan te nemen.

Britse en Franse wetenschappers maken zich volgens de Britse kustwacht ,,geen grote zorgen'' over de inhoud van het schip. De kustwacht is het niet eens met milieu-organisatie Greenpeace dat het om een ,,grote ramp'' zou gaan.

Het gezonken schip ligt ondersteboven op de zeebodem, op een diepte van 70 meter, drie kilometer van de zogeheten sleuf van Casquets. In dit ravijn, 160 meter diep, hebben de Britten volgens Greenpeace ,,tientallen jaren lang'' tonnen chemisch en nucelair afval gedumpt. De milieu-organisatie beschuldigde de Franse autoriteiten ervan de in nood verkerende Ievoli Sun in de nacht van maandag op dinsdag opzettelijk naar deze plek gesleept te hebben.

Mede door deze beschuldiging raakten de gemoederen in de Assemblée gisteren tijdens het vragenuurtje met de regering uiterst verhit. Elf maanden na de ramp met de Erika die een ernstige, nog steeds niet onder controle gebrachte vervuiling van de Bretonse kust veroorzaakte, gaven alle partijen volop lucht aan hun frustratie. Premier Lionel Jospin, die evenals president Chirac, vandaag het rampgebied bezocht, verdedigde het beleid van zijn regering fel. Hij zei te twijfelen aan de ,,kwaliteit van de ziel'' van de rechtse oppositie die de beschuldiging van Greenpeace overnam.