Janis Ian durft ook `moeilijke' nummers aan

Voor een folkie van het oude stempel is Janis Ian aardig met haar tijd meegegaan. Met haar wahwah-pedaal speelt ze een heel aardig moppie Jimi Hendrix. Dank zij haar handige geluidsman kan ze meezingen met live opgenomen samples van haar eigen stem, of gekke bekken trekken bij de stereo-effecten die op haar gitaarspel worden losgelaten. Je zou bijna vergeten dat ze solo op het podium staat, zo'n waaier van geluid produceert ze in haar eentje met een akoestische gitaar. En als rechtgeaard Amerikaans entertainer heeft ze zelfs een paar woordjes Nederlands geleerd: `Bedankt, doei, mestoverschot!'

Eigenlijk heeft ze die flauwe kunstjes helemaal niet nodig, want op haar nieuwe cd God & The FBI onthult de ooit als tienerster begonnen Janis Ian (New York, 1951) weer een aantal fraaie zelfgeschreven liedjes. Na de hits At seventeen (1975) en het met discoproducer Giorgio Moroder gemaakte Fly too high raakte haar carrière in het slop. Berooid en gedesillusioneerd eindigde ze in Nashville, waar ze langzaam opkrabbelde en onder meer inspiratie opdeed voor een prachtig lied over de cowboylaarzen van Emmylou Harris: `If I had boots like Emmy Lou's, I'd be a big old star.'

In Nederland is het publiek haar nog niet vergeten, zo kon worden afgeleid uit het herkenningsapplaus dat gisteren in de Leidse Stadsgehoorzaal zelfs bij de minder bekende nummers weerklonk. Jullie zijn hier zo begrijpend, sprak Janis Ian dankbaar. Daarom durfde ze het aan om ook haar `moeilijke' nummers voor ons te zingen. Zoals Tattoo, een subtiel lied over de diepe wonden van de holocaust, en het overambitieuze On the other side dat eindigde met een galmend meerstemmig requiem in het Latijn. Na de pauze was het tijd voor de hits en haalde ze in Take no prisoners al haar gitaartrucs uit de kast, wel of niet elektronisch onderbouwd door de man achter het mengpaneel. Al gitaarspelend liep de zangeres naar de hal, waar ze cd's stond te signeren voordat het publiek goed en wel in de gaten had dat het optreden was afgelopen. Zo frivool en toch zo ambachtelijk: kom daar nog maar eens om bij de huidige lo fi-generatie onder de singer/songwriters.

Concert: Janis Ian. Gehoord: 30/10 Stadsgehoorzaal, Leiden. Herhaling: 1/11 Metropole, Almere, 2/11 Chassé, Breda, 3/11 Philipszaal, Eindhoven, 6/11 Oosterpoort, Groningen, 7/11 Concertgebouw, Haarlem, 9/11 Maaspoort, Venlo.

    • Jan Vollaard