Internationaal

LONDEN

De dag begon hoopvol op de grote Europese beurzen. In navolging van de koerssprong die de index van de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq gisteren maakte, veerden de technologiefondsen over een breed front op. Later moest een gedeelte van de stijgingen weer worden prijsgegeven.

De beurs van Londen reageerde sterk op telecombedrijf Vodafone, dat een aanvankelijke stijging van 2,4 procent omgebogen zag in een verlies van 0,1 procent. De FTSE-100 slaagde er nog wel in om in de zwarte cijfers te blijven. Vroeg in de middag noteerde de index 6.448 punten, een stijging van 0,2 procent. De stijging was grotendeels te danken aan de financiële fondsen. Zo klom de Royal Bank of Scotland 2 procent en steeg HSBC 0,8 procent.

FRANKFURT

In Duitsland was het wachten vandaag op de derdekwartaalcijfers van Deutsche Bank, de grootste bank van Europa. De winststijging van 139 procent was iets hoger dan verwacht, en Deutsche Bank steeg licht: 0,3 procent naar 96,79 euro. De DAX-index bleef nagenoeg onveranderd, rond het middaguur noteerde de graadmeter 7.066 punten.

De technologiefondsen wisten ook winsten te boeken, maar die waren minder groot dan waarop was gehoopt na de explosie van de Nasdaq-fondsen gisteren.

PARIJS

Euronext Parijs leverde een aanvankelijke stijging van de index in de loop van de ochtend weer in. Alcatel, dat gisteren mooie kwartaalcijfers presenteerde, moest na de daaropvolgende stijging een stap van 0,4 procent terug doen. Vroeg in de middag noteerde de CAC-40 6.393 punten, een daling van 0.1 procent.

TOKIO

De Nikkei-index van de beurs van Tokio liftte vanochtend mee op het goede nieuws dat van de Nasdaq kwam. De technologiefondsen zaten in de lift en trokken de index 2,3 procent omhoog naar 14.872 punten. ,,Het zou eens tijd worden,'' zei een Japanse handelaar. ,,De Nikkei is al zo'n 30 procent gedaald ten opzichte van het hoogtepunt van het jaar, sommige technologieaandelen al 60 procent.''

NEW YORK

Gisteren was een bijzonder goede dag voor de beurzen in de Verenigde Staten. Een groot deel van de stijging van de indices werd veroorzaakt door technologiefondsen, waarvan een aantal profiteerde van de goede cijfers van de Franse fabrikant van telecomapparatuur Alcatel. De Nasdaq sloot 5,6 procent hoger op 3.370 punten, de op negen na grootste stijging ooit van de technologiebeurs. De Dow Jones-index, waarin dertig meer traditionele fondsen zijn opgenomen, steeg 1,3 procent.