Gokken op de achterblijvers

Het Orange Fund profiteert van fusies en overnames in het Nederlandse bedrijfsleven. Vandaag werd zijn deelneming in Samas ruim een kwart meer waard.

Oogsttijd voor Orange. ,,Het verbaast me niet'', zegt W. Burgers, beheerder van dit beleggingsfonds van zakenbank Kempen & Co. Orange Fund steekt geld in aandelen van kleinere en middelgrote bedrijven op de Amsterdamse effectenbeurs.

Deze week was het tweemaal raak. Vandaag werd het Orange-belang in Samas ruim 25 procent meer waard in reactie op de mededeling van Buhrmann een bod te doen op deze kantoorinrichter en diens beoogde fusiepartner Ahrend. En afgelopen maandag deed het Zwitserse Mikron een bod van 26 euro op alle aandelen van matrijzenmaker Axxicon. Orange Fund heeft een belang van ruim 10 procent in het aandelenkapitaal van Axxicon, nadat Burgers die participatie in de eerste helft van dit jaar verdubbelde.

Samas en Axxicon zijn Burgers' derde en vierde succesvolle `gok' op een overname van de afgelopen maanden. Het beleggingsfonds was nog bezig aandelen te kopen in automatiseringsbedrijf Tas en in chemisch dienstverlener Holland Chemical Industries toen daarop ook aparte biedingen werden gedaan.

De overnames, waarbij steevast een premie wordt gelegd op de laatste beurskoers, verbazen beleggingsveteraan Burgers niet. ,,De koersen van bedrijven op dit deel van de markt hebben de afgelopen twee, drie jaar slechter gepresteerd dan welke beursgraadmeter ook.''

De achterblijvende beursgraadmeters hangen nauw samen met veranderingen in het beleggingsbeleid van diverse grote Nederlandse geldbeheerders, zoals pensioenfondsen. Na de introductie van de euro op de financiële markten, 22 maanden geleden, zijn zij overgeschakeld op beleggen met een Europese blik. Zij selecteren hun beleggingen niet meer naar land en bedrijf, maar naar de attractie van bedrijfstakken en de bedrijven daarin.

Tegelijkertijd is de winstgroei van de kleinere en middelgrote Nederlandse ondernemingen wel verbeterd, zegt Burgers. En sommige staan meer open voor een krachtenbundeling met een grote partij dan in het verleden. ,,Wat dat betreft kun je voor veel ondernemingen zo'n scenario opstellen.'' Tot nu toe dit jaar speelt bijna elke maand wel een fusie of overname van een van de bedrijven waarin het fonds zijn geld steekt.

En hij verwacht nog wel meer. Zo is papierfabriek Crown Van Gelder, mede onder druk van zijn grote beleggers, op zoek naar een kapitaalkrachtige zakenpartner. De komst van de fusiebeurs Euronext (van de Nederlandse, Belgische en Franse aandelen- en optiemarkten) zal het proces nog eens versterken, voorspelt Burgers. ,,Wil je kritische massa krijgen in Europa, dan zul je wat moeten doen.''

Voorbeelden? Het conglomeraat Internatio-Müller heeft zichzelf door de verkoop van onder meer medicijnengroothandel Interpharm afgeslankt. ,,Ik wacht nu op een nieuwe strategie.''

Dit jaar ligt het rendement van het Orange Fund, dat beleggingen heeft met een totale waarde van ongeveer 1 miljard gulden, op een procent of acht. Helemaal tevreden daarover is Burgers niet. Tegenover het profijt van de overnames staan bedrijven die de markt verrasten met winstwaarschuwingen en hun koers zagen kelderen, zoals autoverhuurder Athlon en beddenfabrikant Beter Bed.

Niet alleen overnames hebben de beleggersmarkt veranderd, ook de houding van bedrijfsdirecteuren tegenover hun aandeelhouders. Orange Fund is een actieve belegger: aanwezig op aandeelhoudersvergaderingen, soms zelfs kritisch. Burgers verwacht dat de invloed van aandeelhouders groter zal worden, het advies van de Sociaal-Economische Raad ten spijt over uitbreiding van de invloed van ondernemingsraden op de benoeming bij commissarissen in grote bedrijven. ,,Noem het een achterhoedegevecht. Ik zie de houding van bestuurders realistischer worden als grote beleggers of andere belangengroepen met alternatieven komen.''

De verkoop van Axxicon aan een buitenlandse onderneming roept de vraag op hoe Oranje het Orange Fund nog kan blijven? ,,In de portefeuille zit geen onderneming die nog uitsluitend in Nederland actief is. Vaak West-Europa of mondiaal. Het Oranje karakter speelt zich, net als in het Nederlandse voetbal, niet meer op de Nederlandse velden alleen af.''

    • Menno Tamminga