Engelsen laten trots varen met Eriksson

De Engelse voetbalbond FA heeft gisteren de Zweed Sven Göran Eriksson vastgelegd als coach van het nationale elftal. De 52-jarige trainer van Lazio Roma tekende een contract voor vijf jaar. Hij verruilt de kampioen van Italië pas na afloop van het seizoen voor het Engelse team. De Engelse voetbalbond hoopt echter al tijdens de WK-kwalificatieduels met Finland (maart) en Albanië (juni) een beroep te kunnen op Eriksson.

Tot de komst van Eriksson neemt Peter Taylor de honneurs waar bij Engeland. De trainer van Leicester City vervult een dubbelfunctie omdat Kevin Keegan begin oktober na de thuisnederlaag tegen Duitsland geen mogelijkheid meer zag zijn ploeg naar het WK te loodsen.

De oud-trainer van IFK Göteborg, AS Roma, Fiorentina, Benfica en Sampdoria gaat zo'n tien miljoen gulden per jaar verdienen. Bij het bereiken van de eindronde van het WK in Zuid-Korea en Japan kan hij nog eens een beloning van ruim drie miljoen gulden tegemoet zien.

Onder leiding van Eriksson hoopt het nationale elftal van Engeland de schande te ontlopen het wereldkampioenschap voetbal in 2002 als toeschouwer te moeten beleven. Met één punt uit twee wedstrijden sluit Engeland de rij in groep 9 van het WK-kwalificatietoernooi.

De rijke Engelse voetbalcultuur verloor het uiteindelijk van de angst voor gezichtsverlies. Daardoor mag Eriksson zich de eerste buitenlandse bondscoach van Engeland noemen. De Engelse media reageerden geschokt op de eerste buitenlandse bondscach in de nationale voetgeschiedenis. `Disaster' en `Shame' kopten enkele tabloids. Voor hen is de komst van Eriksson een bevestiging van de teloorgang van het Engelse voetbal.

,,Zie het als een begin van een nieuwe periode'', gooide Crozier alle sentimenten overboord. ,,Er is geen tijd voor probeersels. Zeker in de huidige situatie zijn we alleen gebaat bij de beste kandidaat. Ik zie de komst van Eriksson dan ook als een grote stap in de toekomst.''

Ook de Italiaanse media zijn er niet van overtuigd dat dat op korte termijn gaat lukken onder Eriksson. Zo schreef de Corriere dello Sport: ,,Het gevaar bestaat dat de Engelsen nu denken dat ze de Messias hebben binnengehaald. Hij is een trainer die steeds tijd nodig heeft gehad om wat op te bouwen. In Italië presteerden drie van zijn clubs slecht in het eerste seizoen dat ze onder zijn hoede kwamen.''