Enerverende ochtend voor midkappers

Randstad en Buhrmann, twee bedrijven uit de midkapindex, zorgden vanochtend voor de meeste opwinding op de beurs. Randstad werd zwaar bestraft na een winstwaarschuwing.

Er was vanochtend geen gebrek aan nieuws op het Damrak, en de koersen reageerden navenant. Onder de hoofdfondsen gebeurde niet zo heel veel, het vuurwerk kwam van de midkapfondsen. Zo stelde uitzendorganisatie Randstad de beleggers teleur met een stevige winstwaarschuwing. Randstad verwacht dit jaar een nettowinst te behalen van 170 miljoen euro, aanzienlijk lager dan de 207 miljoen euro die vorig jaar werd verdiend. De markt trakteerde het aandeel op een koersval van 23 procent. In zijn val sleurde Randstad branchegenoot Vedior mee. Vedior leverde 7,4 procent in op 16,25 euro.

Een andere grote verliezer onder de middelgrote aandelen was Buhrmann. Het handelshuis maakte eerder dan verwacht de resultaten over het derde kwartaal bekend. Omzet en winst zijn flink gestegen. Maar veel belangrijker was de aankondiging dat Buhrmann de onlangs gefuseerde kantoorinrichters Ahrend en Samas over wil nemen. De beleggers vonden de 600 miljoen euro die Buhrmann voor de twee over heeft kennelijk wat aan de hoge kant. Het aandeel Buhrmann verloor 9,2 procent van zijn beurswaarde. Samas en Ahrend daarentegen mochten flinke stijgingen noteren. Nadat de opschorting van de handel in beide fondsen was opgeheven, spoten de koersen omhoog. Samas steeg 26 procent naar 16,30 euro, Ahrend klom 12,1 procent en noteerde laat in de ochtend 15,30.

Onder de hoofdfondsen was kabelexploitant UPC de grootste stijger. UPC profiteerde van een koopadvies van de Amerikaanse zakenbank JP Morgan. Daarnaast wordt het bedrijf genoemd als kandidaat om een groot belang in de Britse branchegenoot Telewest over te nemen. UPC steeg vanochtend 7,1 procent naar 22,12 euro.

Ook de andere technologiefondsen zaten vanochtend in de lift omhoog. De techaandelen profiteerden van de forse stijging van de Amerikaanse Nasdaq gisteren. ASM Lithography was na UPC de sterkste stijger. Het aandeel klom 4 procent naar 33,50 euro. Philips en automatiseerder Getronics wisten stijgingen van rond de 2 procent te realiseren.

Vroeg in de middag noteerde de AEX-index 0,4 procent hoger op 683,01 punten.

De grote winnaar van gisteren, staal- en aluminiumfabrikant Corus, zette de stijgende lijn vanochtend door. Het aandeel klom 1,9 procent naar 1,10 euro. DSM, dat gisteren zijn kwartaalcijfers bekendmaakte en werd beloond met een forse stijging, moest vanochtend weer inleveren. Vroeg in de middag noteerde het chemie- en farmacieconcern 0,5 procent lager op 33,84 euro.

Investeringsbedrijf Newconomy maakte vanochtend de cijfers over het derde kwartaal bekend. Het nettoverlies kwam uit op 3,1 miljoen gulden. Het aandeel steeg 0,6 procent naar 8 euro.