`Duitsers weigeren Nederlands rundvlees'

Duitse vleesinkopers weren stelselmatig Nederlands rundvlees. Dat is in strijd met de regels van de Europese interne markt. Dat zegt CDA-Europarlementariër Albert Jan Maat. ,,Nieuwe Europese regels voor de etikettering van rundvlees zorgen ervoor dat Duitse inkopers kunnen zien uit welk land het vlees komt. Duitse handelaars hebben besloten alleen nog vlees van in Duitsland gehouden en geslachte dieren te kopen. Ik vind dit rieken naar protectionisme en kartelvorming.'' Gisteren stuurde hij spoedvragen naar Eurocommissaris voor Landbouw Franz Fischler. Volgende week heeft Maat een gesprek met hem.

In een eerste reactie liet de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) weten dat het vooral om Duits vlees zou gaan, dat naar Nederlandse uitbeenderijen gaat en dan weer op de Duitse markt wordt gebracht. Maar in Vleesvee, een bijlage van het vakblad Boerderij, staat deze week dat G. van Heijst van het COV een brief heeft gekregen van een Duitse inkooporganisatie die stelt dat vlees met een NL-etiket niet langer welkom is. ,,De Duitsers willen alleen nog 4xD'', schrijft het blad, ,,dat wil zeggen geboren, gemest, geslacht en verwerkt in Duitsland''. Het COV zou ook bij Fischler aan de bel hebben getrokken, waarna Fischler naar verluidt de Duitse inkooporganisatie om opheldering heeft gevraagd. Duitsland neemt tot nu toe jaarlijks zo'n 70.000 ton Nederlands rund- en kalfsvlees af. De prijs van Nederlands rundvlees zou in Duitsland de laatste maanden 0,50 tot 0,80 D-mark per kilo zijn gezakt. Deense rundvleesexporteurs hebben volgens Maat dezelfde klacht als de Nederlandse. Hij sluit niet uit dat prijsverlaging het doel is van de Duitse inkopers.

Volgens een Europese richtlijn die op 1 september inging, moet rundvlees een etiket hebben met onder meer het land van herkomst. Zo'n etiket is bedoeld om het vertrouwen van de consument, dat na de gekkekoeienziekte in Groot-Brittannië ernstig was geknakt, te herstellen. Ook moet het de opsporing van eventuele besmettingsbronnen vergemakkelijken. Volgens Vleesvee wil het COV dat Brussel de etikettering herziet. Het beroept zich op een bepaling in de richtlijn, dat de Europese Commissie de etikettering opnieuw zal bekijken als het tot verstoring van de handel leidt.