Clinton: nooit excuus van Republikeinen

President Clinton is vast van plan zijn laatste maanden in het Witte Huis niet onopgemerkt te slijten. Niet alleen voert hij steeds openlijker campagne voor Democratische kandidaten in deze laatste dagen vóór 7 november, ook blijkt het uit een nu al uitgelekt vraaggesprek dat verschijnt in het decembernummer van het mannenblad Esquire.

De president klaagt daarin dat de Republikeinen nooit hun excuses hebben gemaakt voor hun pogingen president Clinton uit zijn ambt te zetten. De zogeheten impeachment-procedure liep begin 1999 op niets uit, en ook andere onderzoekingen naar eventueel dubieuze gedragingen van Clinton en zijn vrouw Hillary hebben niet geleid tot rechtsvervolging.

De president wijst er op dat hij zelf wel zijn verontschuldigingen aan het Amerikaanse volk heeft aangeboden voor gemaakte fouten. Hij ontkende destijds seks te hebben gehad met stagiaire Monica Lewinsky. Toen onweerlegbaar vast kwam te staan dat daar toch wel sprake van was geweest, toonde Clinton publiekelijk berouw.

De president stelt vast dat zijn tegenstanders, onder meer via de speciale onderzoeker Kenneth Starr, tientallen miljoenen dollars hebben besteed aan alle speurtochten naar zijn vermeende wandaden. En dat terwijl zij in 1996 al wisten dat er niets uit zou komen, aldus de president.

De vroegtijdige publicatie van het vraaggesprek komt bijzonder ongelegen voor de Democratische presidentskandidaat Al Gore, die als vice-president veel kritiek krijgt wegens `de Clinton-factor'. De Republikein Bush belooft zijn kiezers steevast dat hij ,,eer en deugdzaamheid in het Witte Huis zal herstellen'', een nauwelijks verhulde verwijzing naar Clintons avonturen. Volgens de president heeft het blad zich niet aan de afgesproken publicatiedatum na de verkiezingen gehouden. Esquire ontkent dat afspraken over de datum van publicatie zijn gemaakt. Op de website van het blad (www.esquire.com) is sinds gisteren de hele tekst te lezen. Clinton zegt nu dat hij hoopt dat het Amerikaanse volk zich niet door dit stuk van de verkiezingen laat afleiden.

Overigens vertelt de president in het blad dat hij meent door de affaire een beter mens te zijn geworden. Hij is minder snel met zijn oordelen en `minder hypocriet' en realiseert zich dat hij een minder hoge prijs heeft moeten betalen om voor zijn overtuiging te blijven staan dan menig ander staatsman. Nelson Mandela en andere niet bij name genoemde `collega's' hebben hem ,,hier doorheen gehaald'', zegt Clinton. Dat geldt ook voor zijn vrouw en zijn dochter.