Canada bouwt hotel van ijs

Canadese ondernemers gaan het eerste `IJshotel' in Noord-Amerika bouwen.

Bij de bekendmaking van de plannen, gisteren, zeiden ze al 1.000 reserveringen van toeristen te hebben ontvangen om een nacht door te brengen in zo'n kil gebouw, vervaardigd van ijs en sneeuw.

Het hotel dat aan de rand van de stad Québec wordt opgetrokken uit 4.500 ton sneeuw en 250 ton ijs, moet in januari zijn deuren openen. Dat duurt echter maar drie maanden, want tegen het voorjaar zal het gebouw wegsmelten.

De hotelier denkt vooral goede zaken te doen tijdens het winter-carnaval, dat begin februari in de oude Franstalige stad wordt gehouden. De bouwkosten zijn geraamd op 350.000 Canadese dollar, waarvan 125.000 dollar door de provinciale regering van Québec wordt betaald.

Het ijshotel zal veel luxe herbergen: een bar, een bioscoop, suites met een dubbel ijsbed en expositieruimtes voor kunstvoorwerpen die van ijs zijn vervaardigd. Per persoon wordt 165 Canadese dollar (287 ngulden) per nacht inclusief ontbijt gerekend.

Het idee voor de bouw van ijshotels is ontstaan in Zweden. In Jukkasjarvi, zeven uur rijden ten noorden van Stockholm, staat het eerste ijshotel ter wereld.

Dat hotel is met een vloeroppervlak van 4.000 vierkante meter viermaal zo groot als het exemplaar in Québec.

De minister voor bevordering van het toerisme in de provincie Québec, Maxime Arseneau, zei bij de presentatie van de plannen: ,,Dit mooie nieuwe project zal zorgen voor een grote extra activiteit gedurende de winterperiode, juist in het seizoen dat we daar een grote behoefte aan hebben.''