Buhrmann biedt op Ahrend-Samas

Handelshuis Buhrmann gaat een vijandig bod uitbrengen op de vorige maand gefuseerde combinatie Ahrend-Samas, distributeur van kantoormeubelen en kantoorartikelen. Dat heeft het bedrijf vanochtend bekendgemaakt. Het bod zal gedaan worden in een combinatie van aandelen en contanten.

De overname zou leiden tot de grootste onderneming in de distributie van kantoorproducten in Europa. Buhrmann wil nog niet precies zeggen hoeveel het voor de combinatie gaat bieden. Bestuursvoorzitter F. Koffrie verklaarde vanochtend dat Buhrmann een premie van tussen 35 en 40 procent wil betalen op de koers van aandelen Ahrend ten tijde van de aankondiging van de fusie tussen Ahrend en Samas begin oktober. Voor Samas zal een veel hogere premie, ongeveer 65 procent, worden betaald. Volgens analisten komt het totale bod neer op 600 miljoen euro (ruim 1,3 miljard gulden).

Buhrmann wil na een fusie de kantoorinrichtingsdivisies van Samas en Ahrend (meubelfabrieken) verkopen. Het concern verwacht synergievoordelen van 22 tot 27 miljoen euro (tussen 48 en 59 miljoen gulden) op jaarbasis.

Volgens topman Koffrie van Buhrmann zijn de bestuurders van Samas en Ahrend gisteravond op de hoogte gesteld van het bod. Hij hoopt alsnog tot een akkoord te komen over een vreedzame overname. Samas en Ahrend gaven op 3 oktober al duidelijk te kennen niet met Buhrmann te willen samenwerken.

Ahrend-topman J. Koenders reageerde ook vanmorgen afwijzend. Maar F. van Beuningen van het beleggingsfonds Teslin, die zegt op te treden namens vrijwel alle grootaandeelhouders van Samas, zei vanmorgen dat meer dan 50 procent van deze aandeelhouders zal instemmen met het bod.

Koffrie verwacht geen problemen met mededingingsautoriteiten. ,,Dit is een gefragmenteerde markt met honderden aanbieders.''

De koers van Buhrmann zakte vanmorgen met 8,9 procent, mede omdat het bedrijf 15 miljoen aandelen zal moeten uitgeven om het bod te financieren. De koers van Ahrend schoot met 14,7 procent omhoog, die van Samas met 26,4 procent.

GOKKEN OP OVERNAMES: Pagina 21