Bertelsmann stapt over naar Napster

Het Duitse mediabedrijf Bertelsmann gaat samenwerken met het internetmuziekbedrijf Napster. De samenwerking betekent onder meer dat de Duitsers eerder aangekondigde juridische stappen tegen de uitwisseldienst voor muziekbestanden niet door zullen zetten. BMG (Bertelsmann Muziek Group) had een klacht ingediend tegen Napster samen met andere grote muziekuitgevers, zoals Sony, EMI, Universal en Seagram.

Volgens de uitgevers schendt Napster het auteursrecht door muziekstukken in de vorm van zogeheten MP3-bestanden makkelijk en vrij uitwisselbaar te maken voor iedereen.

Het akkoord tussen Bertelsmann en Napster bepaalt onder meer dat het Duitse mediabedrijf zijn muziekcatalogus beschikbaar maakt voor verspreiding via Napster. Verder zal Bertelsmann Napster een lening verstrekken om een abonneedienst te kunnen ontwikkelen. Op die manier zou de betaling van rechten aan artiesten in de toekomst verzekerd kunnen zijn.

Met zijn opmerkelijke stap breekt Bertelsmann met andere bedrijven in de sector die nog steeds proberen de muziekdienst via de rechter te dwingen zijn activiteiten te staken.

In een gezamenlijke verklaring stelden Napster en Bertelsmann gisteren dat zij zullen proberen ,,steun te vinden van andere muziekaanbieders''. Napster heeft in de afgelopen maanden een enorme naamsbekendheid verworven en claimt 38 miljoen gebruikers. ,,Iedereen weet dat het slechts een kwestie van tijd is voordat iedereen internet gebruikt om muziek binnen te halen'', zegt analist Roland Pfaender van zakenbank BHF in Frankfurt. ,,Als Napster en Bertelsmann tot de eersten behoren die een legale methode vinden om dat te doen zullen zij daarvan ook als eersten profiteren.''