`Barak en Arafat weer in gesprek'

Premier Ehud Barak en de Palestijnse leider Yasser Arafat voeren sedert enige dagen intensieve onderhandelingen om in november alsnog tot een definitieve vredesregeling te komen.

Dat meldt vandaag het blad Yediot Ahronot. Deze onderhandelingen zullen moeten uitmonden in een nieuwe top tussen de Amerikaanse president Clinton, Barak en Arafat in Camp David. Volgende week komt Arafat naar Washington terwijl Barak tussen 10 en 20 november naar de Amerikaanse hoofdstad vliegt. Het doel is om verder te bouwen op de resultaten van de vorige, mislukte top in Camp David.

Premier Barak heeft in zijn regeringsverklaring van maandag duidelijk gesteld geen noodregering met Likud-leider Sharon te hebben gevormd wegens zijn voornemen het vredesproces met de Palestijnen voort te zetten. Er zijn sterke aanwijzingen dat Barak onder zware Amerikaanse druk heeft gestaan om Sharon buiten zijn regering ter houden. Het vooruitzicht dat dit wèl zou gebeuren zou Arafat, ook onder Amerikaanse druk, hebben aangespoord om het gesprek met Barak te hervatten.

De maand respijt die Barak van het fundamentalistisch-joodse Shas heeft gekregen – de partij zal haar 17 stemmen in het parlement niet gebruiken om de regering ten val te brengen – maakt november tot de meeste kritieke periode in het Israëlisch-Palestijnse geschil sedert het akkoord van Oslo in 1993. Arafat heeft zich tegenover zijn volk verplicht deze maand de Palestijnse staat uit te roepen, op 15 of 29 november. Indien dat zonder een akkoord met Israël gebeurt voorspellen Israëlische commentatoren een zeer ernstige escalatie van het geweld met een gevaarlijke uitstraling naar de regio.

Omdat er zoveel op het spel staat heeft Barak besloten om ex-premier Peres weer een rol te laten spelen in het vredesproces. Peres, minister voor Regionale Zaken, zal hoogstwaarschijnlijk vandaag nog een onderhoud hebben met Arafat. Eerder had Barak Peres verboden contact op te nemen met Arafat.

Gisteren tijdens reeksen gevechten op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook zijn weer zes Palestijnen gedood en tientallen gewond. Volgens Israël hebben de Palestijnen gisteren in Gaza voor de eerste maal antitankwapens in de strijd gebracht.

    • Salomon Bouman