75 JAAR VARA

Ietwat besmuikt moest de parapluverkoper aan Zuster Klivia bekennen dat hij het model Knödel niet goed kon demonsteren. ,,Ik kan niet met de Knödel omspringen'', sprak hij spijtig. ,,Mijn vrouw kon ermee omspringen. Die deed 'm d'r in en d'r uit, de hele dag door, dat het een lust was. En ze werd niet moe... Tja, helaas...'' Was zijn vrouw er dan niet? Nee, sinds acht maanden was hij weduwnaar.

Ko van Dijk was op 4 november 1967 als parapluwinkelier te gast in Ja zuster, nee zuster, de uiterst populaire familieserie van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink die tot op de dag van vandaag een mijlpaal in de VARA-geschiedenis is gebleven. Niet meer dan twintig afleveringen zijn er gemaakt, tussen 1966 en 1968, maar de liedjes werden klassiekers en de verhalen over het rusthuis vol herrie werden dit jaar door het RO-Theater nieuw leven ingeblazen. Er bestaan plannen die theaterversie te verfilmen, met Loes Luca in de Klivia-rol van Hetty Blok.

Ja zuster, nee zuster is mede legendarisch, omdat de opnamebanden in opdracht van een zuinige VARA-functionaris werden gewist. Ze konden best nog voor andere programma's worden gebruikt. Nu zijn zes afleveringen dankzij diverse amateuropnamen in hoorspelvorm bewerkt voor drie cd's die de VARA ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan uitbrengt. Waar de handeling zonder beeld niet meer te volgen zou zijn, spreekt Hetty Blok met haar knauwende Klivia-accent een paar verbindende tekstjes. Het geluid is niet technisch perfect, af en toe klinkt er enig ongearticuleerd gestommel, maar nu is tenminste weer iets van de oorspronkelijke sfeer vastgelegd.

Eén van de zes is de Knödel-aflevering, die bovendien zaterdag te horen is op Radio 2 (18.03-19.00u). De parapluverkoper blijkt een hitsige praatjesmaker die Zuster Klivia geheel dreigt in te palmen. Eindelijk heeft hij weer ,,iemand die mij a) de nek masseert, b) de bokking voor mij bakt, en c) de Knödel er weer in kan krijgen...'' Volgens de laatste stand van zaken in het JZNZ-onderzoek heeft de schrijfster deze tekst niet geheel onschuldig bedoeld, evenmin als het lied over de fuc-fuc-fuchsia.

(Tekst Henk van Gelder, foto NAA-Fotoarchief)

    • Henk van Gelder