KLM stijgt na diefstal van halfjaarcijfers

De Amsterdamse beurs volgde vanochtend het voorbeeld van Wall Street, waar zowel de Dow Jones als de Nasdaq vrijdag omhoog gingen. De financiële fondsen en de bedrijven in de voedingssector hadden beide een belangrijke rol in de stijging van de index.

Vandaag beet KLM ongewild het spits af van een lange rij beursfondsen die deze week met de cijfers over het derde kwartaal komen. Eigenlijk hadden de cijfers van de luchtvaartmaatschappij pas woensdag naar buiten mogen komen, maar het rapport werd dit weekend van een van de accountants gestolen en in omloop gebracht. Het deed de koers van KLM vanochtend geen kwaad: naar aanleiding van de winststijging die in de cijfers naar voren kwam steeg het aandeel 5,3 procent naar 20 euro precies.

KLM is sinds dit jaar geen hoofdfonds meer, maar is wel onderdeel van de Midkapindex. Die steeg vanochtend met 0,7 procent naar 678,83 punten. Daarmee boekte het een aanzienlijk grotere stijging dan de AEX-index, die met 0,4 procent klom naar 676,36 punten.

De hoofdfondsen vertoonden vanochtend een verdeeld beeld. KPN kon met de aankondiging dat het stevig gaat snijden in het personeelsbestand en in de kosten, de beleggers vanochtend niet bekoren. Het aandeel daalde met 5,7 procent naar 24,33 euro.

Een andere verliezer was Koninklijke Olie. Het aandeel verloor 2 procent en noteerde rondom het middaguur 69,30 euro. Koninklijke gaat samen met een Chinees staatsbedrijf een grote petrochemische installatie bouwen, maar dit nieuws werd overschaduwd door de dreiging van een productieverhoging door de OPEC.

De voedingsfondsen boekten aardige koerswinsten. Unilever ging 1,8 procent omhoog, Heineken steeg 1,9 procent en Numico klom 0,4 procent. Ook de financiële aandelen waren vanochtend populair onder de beleggers. ABN Amro steeg 1,7 procent en noteerde vroeg in de middag 26,33 euro, ING klom maar liefst 2,7 procent naar 78,76 euro, en ook Fortis en Aegon konden winsten boeken.

Ajax moest vanochtend een verlies van 19 miljoen gulden bekendmaken, maar de voetbalclub had al eerder een winstwaarschuwing afgegeven. De schok viel de beleggers mee: en het aandeel kon zelfs een lichte stijging noteren. Vroeg in de middag was het fonds 0,7 procent gestegen naar 7,25 euro.

Een ander fonds dat met negenmaandsresultaten kwam, en ook een fonds dat verlies lijdt, is het biotechnologische bedrijf Pharming. De omzet én het verlies zijn gestegen, maar de omzet relatief forser dan het verlies. De koers steeg dan ook 1,1 procent naar 13,45 euro.

Een opvallende stijger was Axxicon, een bedrijf dat matrijzen produceert. Het Zwitserse Mikron wil een bod van 26 euro per aandeel uitbrengen, en de koers van Axxicon reageerde vanochtend navenant. Het aandeel steeg 14,5 procent naar 24,90 euro.