Internationaal

LONDEN

De grote beurzen van Europa gingen vanochtend aanvankelijk achteruit, in navolging van de Aziatische beurzen. Later kon de Franse beurs de trend ombuigen.

In Londen was de handel beperkt, mede doordat een zware storm het transportsysteem van het eiland gedeeltelijk plat had gelegd. De oliemaatschappijen gingen achteruit. BP Amoco gaf 2 procent prijs, Shell daalde 0,8 procent. De oliesector had te kampen met de verwachting dat de OPEC de productie zou gaan verhogen. Vroeg in de middag was de FTSE-100 0,4 procent gedaald, en noteerde 6.341 punten.

BAA, exploitant van een aantal Britse vliegvelden, klom 2,4 procent nadat het bekend had gemaakt dat de winst voor belastingen met ruim 5 procent is gestegen.

Winkelketen Sainsbury daalde 1,7 procent. De groep heeft het moeilijk om Homebase te verkopen, een keten van winkels in de doe-het-zelfmarkt, te verkopen.

FRANKFURT

De lijst van stijgers op de beurs van Frankfurt werd vanochtend aangevoerd door autofabrikant. Het bedrijf zou overwegen om Mitsubishi, de Japanse autofabrikant waarin het een belang heeft van 34 procent, te gaan herstructureren. DaimlerChrysler steeg met 1,6 procent naar 52,10 euro. Daarmee was het een van de weinige stijgers. De DAX-index verloor 0,2 procent en noteerde rond het middaguur 6.912 punten.

Dresdner Bank, dat later deze week met de resultaten over het derde kwartaal naar buiten komt, steeg 0,1 procent.

PARIJS

De beurs van Frankrijk moest vanochtend ook een stapje terug doen. TotalFinaElf, de oliemaatschappij, daalde 2,6 procent. Een stijger was autofabrikant Renault. Renault's Japanse partner Nissan kwam met goede voorlopige halfjaarcijfers en heeft de winstverwachting voor het hele jaar naar boven toe bijgesteld. Renault steeg in de eerste handelsuren met 2 procent. Later sloeg de winst om in verlies, toen de autofabrikant in de greep kwam van het negatieve beursklimaat.

Vroeg in de middag noteerde de CAC-40 6.271 punten, fractioneel lager dan bij het sluiten van de beurs voor het weekeinde.

TOKIO

Ondanks de hogere slotkoersen van de Amerikaanse beurzen afgelopen vrijag, moesten de beurzen in Azië vandaag een stap terug doen. Handelaren zeiden dat particuliere beleggers die met geleend geld aandelen van technologieaandelen hebben gekocht, die nu verkochten om verliezen te beperken. Een dunne handel versterkte het drukkende effect op de koersen. De Nikkei sloot 0,8 procent lager op 14.465 punten. In Hongkong moest de index 0,7 procent prijsgeven op 14.857 punten.