Waarschuwing van Talibaan

De regerende Talibaan in Afghanistan hebben Rusland gewaarschuwd hun militaire steun aan de oppositie in het noorden van het land stop te zetten. ,,Rusland moet ophouden met zijn bemoeienis in Afghanistan. De consequenties zullen zeer gevaarlijk zijn, als het doorgaat'', zei gisteren een woordvoerder van de Talibaan in Kabul. De streng islamitische Talibaan hebben vrijwel heel Afghanistan in handen, en hebben recentelijk weer terrein gewonnen in de gevechten met oppositietroepen van generaal Ahmad Shah Masood. Die opmars van de Talibaan in noordelijke richting heeft grote bezorgdheid veroorzaakt in Moskou en in de buurlanden Oezbekistan, Kirgistan en Tatjikistan, waar wordt gevreesd voor onrust door de fundamentalisten. De woordvoerder van de Talibaan zei niet welke vergeldingsmaatregelen tegen Rusland zullen worden betroffen indien het Masood militair blijft steunen. Maar, zei hij: ,,We kunnen een hoop problemen veroorzaken voor de Russen en hen zware verliezen toebrengen.''